Je verhaal vertellen tijdens het zingen

mindset Dec 14, 2021

Vandaag leer je hoe je jouw eigen verhaal kunt vertellen tijdens het zingen. Hoe je hier emotie in kunt leggen zodat je je luisteraar kunt raken en kippenvel kan bezorgen. 

 

Klaar om de transformatie van “onwetende” naar “zelfzekere” zanger mee te maken? Op 10 februari 2022 gaat de Zelfzekere Zanger Bootcamp door! Hét (online) event voor gepassioneerde zangers die zich verder willen ontwikkelen (en ja, het is gratis!). Meld je aan op de wachtlijs om als eerste te weten te komen wanneer je je kan aanmelden voor dit uniek evenement 👇🏻

Een opgetrokken muur

Wat de onwetende zanger vaak doen tijdens het zingen, als zij in emotie willen gaan zingen, dat ze over the top gaan. Dramatiseren als iets heel verdrietig is of juist overdreven blij zijn. Dit is niet waar we vandaag naar op zoek gaan.

Een andere fout die de onwetende zanger vaak maakt is dat zij geen emoties toelaten. Er wordt dan een muur gebouwd tussen de gevoelens van de zanger en de luisteraar. Omdat de zanger bang is om in elkaar te storten tijdens het zingen. Zij zijn bang om te moeten huilen of angst te ervaren tijdens het zingen. Maar…

… Het opbouwen van zo’n muur is niet de oplossing. 

Een onwetende zanger bouwt wel die muur en denkt niet na over de tekst maar zingt gewoon omdat het een fijn liedje is. Zonder daadwerkelijk stil te staan bij de betekenis van de tekst. Misschien herken jij jezelf wel in deze zanger?

Gevoelens delen

Waar we naartoe willen is wat de zelfverzekerde muzikant doet: de tekst analyseren en bedenken wat die tekst voor jezelf betekent. Die interpretatie kan namelijk voor iedereen anders zijn.

De zelfverzekerde muzikant gebruikt het zingen als emotionele uitlaatklep. Die laat gevoelens toe en deelt deze met de luisteraar. Hierdoor komt de zanger veel authentieker over en veroorzaakt makkelijker kippenvel. Bij die zelfverzekerde muzikant doet die perfectie er helemaal niet toe. Het is vooral belangrijk dat wat hij/zij zingt betekenis heeft. 

We willen dus van die onwetende zanger naar die zelfverzekerde muzikant shiften. We willen onze luisteraar raken en met emoties zingen. Dat is dan ook wat we vandaag gaan doen.  

Een verhaal je eigen betekenis geven

We gaan aan de slag met het nummer ‘Stand By Me’ van Ben E. King. Deze ken je ongetwijfeld! We werken met het refrein. 

⏩ Spoel de video door naar 3:28 om samen het refrein te zingen. 

Laten we nu eens kijken naar hoe we dit stukje tekst op onszelf kunnen betrekken en dichterbij ons kunnen brengen. Ten eerste kunnen we ons afvragen wat deze woorden voor ons betekenen. Dat kan voor iedereen wat anders zijn. Dus voordat ik mijn interpretatie ga delen met jou, wil ik dat jij gaat nadenken: wat betekent ‘Darlin, stand by me’ voor jou? 

Het kan bijvoorbeeld zijn dat je iemand in gedachte hebt en vraagt aan die persoon: ‘blijf alsjeblieft bij mij, ik heb het moeilijk, ik heb steun nodig’. Of dat je het naar jezelf toe trekt en vraag aan je innerlijk zelf: ‘blijf bij mij, sta naast mij’. Dat je de innerlijke criticus wegwuift en het naar je toe trekt. Dat je je zelfverzekerde zelf vraagt om bij je te blijven. Dat is weer een hele andere interpretatie. 

De vraag is: hoe interpreteer jij het? Wie is bij jou de ‘darling’? En wie is de ‘me’?

Letterlijk of figuurlijk?

De stap die daarna volgt is de vraag of jij het letterlijk of figuurlijk neemt? Zie jij daar echt iemand naast je staan bij ‘Darling, stand by me’ of betekent dit iets anders voor jou? 

Invulling geven

En dan de derde stap: wie zijn de mensen? Wie is de ‘you’, ‘me’ en de ‘darling’? Hoe geef jij hier invulling aan in dit lied? Maak dit concreet voor jezelf.

Door deze drie zaken duidelijk te krijgen voor jezelf kan je het lied makkelijker op jezelf betrekken. Je linkt het dan namelijk aan een bepaalde persoon, ervaring of gevoel. Als jij dit kunt koppelen aan een lied, dan kan je met veel meer intentie zingen. Als je dit gedurende het zingen doet, kan het niet anders zijn dat jij de luisteraar raakt. Je voelt het namelijk zelf, en als dit het geval is dan voelt je luisteraar het ook. Laten we met deze intentie eens gaan zingen.

 ⏩ Spoel hiervoor de video door naar 7:05.

Ik weet niet hoe jij het ervaart, maar ik heb er een heel ander gevoel bij. Misschien kan je zelfs de twee versies vergelijken. De versie die we in het begin hebben gezongen en die van nu. 

Pssst: kom je graag meer te weten over “zingen met emotie”? Check dan zeker deze video!

Pas de elementen toe

De meeste onwetende zangers maken de fout om alles over the top te doen of om het te gaan ‘spelen’. Of een ander extreem is dat er niet eens naar de tekst wordt gekeken maar dat het gewoon wordt gezongen omdat het een leuk liedje is. 

Terwijl een zelfverzekerde muzikant echt gaat kijken: wat betekent de tekst voor mij, neem ik het letterlijk of figuurlijk en wie zijn de mensen in het verhaal? Dat zijn de belangrijkste elementen. Als je dat weet en je je hier op focust dan kan het niet anders dan dat jij je luisteraar kippenvel bezorgt! 

Je kunt dit in de praktijk brengen door een nummer te delen in onze gesloten facebook groep!

Ik hoop dat dit jou heeft verder geholpen. Wat belangrijk is,  we kunnen met gevoel zingen en ons verhaal vertellen. Dit kan zonder zangtechniek toch nog alle kanten op gaan. Als je graag die essentiële zangtechnieken leert is daar de challenge genaamd ‘Zo Zing Je Zuiver’. Hier leer ik je in vijf dagen de basis. Als je deze eenmaal hebt en dit combineert met de elementen van vandaag dan zijn we op pad naar vrijheid tijdens het zingen! Meld je hier (gratis) aan 👇🏻

Heel erg bedankt weer voor het kijken/luisteren/lezen! Wat onthou jij uit de video van vandaag? Wat heb jij hier uit gehaald of bijgeleerd? Wat helpt jou om je verhaal te vertellen tijdens het zingen? Laat het hieronder in de comments weten, ik hoor graag van je!