fbpx

Hoe zing je met emotie?

Hoe kan je met meer gevoel en emotie gaan zingen? Hoe kan je je luisteraar raken met je lied en stem? Vandaag geef ik je 5 tips mee om dit waar te maken!

Voor we beginnen te zingen, is het belangrijk om je stem op te warmen. Download hieronder de Ultieme Opwarming helemaal gratis. De pdf en mp3 begeleiden je stap voor stap om je stem op een gezonde manier op te warmen ??

Hoe kan je met meer emotie zingen?

Het simpele antwoord is dit: je publiek kan je pas raken als je zelf je gevoelens en emoties kunt toelaten.

Maar opgelet ⚠️! De grens tussen jezelf emotioneel bloot geven en helemaal in elkaar storten is heel fijn.

90% van mijn zangleerlingen hebben tijdens de zangles geweend. En dat is helemaal ok! Dat is zelfs goed, want ze laten al die gevoelens en emoties tijdens het zingen toe.

Wenen is goed, maar de volgende stap is om de grens te gaan opzoeken om puur en eerlijk met je emoties te kunnen omgaan zonder in elkaar te storten tijdens het zingen.

Hoe doe je dat? Door te oefenen, te durven en vooral te DOEN! Hoe vaker je het doet, hoe meer interactie je hebt met je publiek en hoe makkelijker het allemaal wordt.

Hier zijn een paar tips om je hiermee te helpen.

Tip 1: Associeer een gevoelswoord met je lied

Stel dat je “Someone Like You” van Adele gaat zingen. Probeer bij dit liedje een gevoelswoord te koppelen. Liefst niet ‘blij’ of ‘droevig’, wees specifiek zoals bijvoorbeeld ‘nostalgisch’ of ‘hoopvol’.

Eens je je gevoelswoord gevonden hebt, moet je dat aan jezelf proberen linken.

Stel dat je voor ‘nostalgisch’ hebt gekozen. Wat is een moment in je leven waar je je nostalgisch hebt gevoeld? Denk je dan aan een bepaalde situatie? Of eerder aan een specifieke persoon? Probeer dit allemaal te koppelen aan je lied.

Tip 2: Vertaal je lied

De meeste popliedjes zijn in het Engels geschreven. Neem je zangdagboekje erbij (als je er eentje hebt ?) en vertaal je lied naar je moedertaal.

Sommige van mijn leerlingen hebben zelfs een liedje helemaal vertaald en dan op het juiste ritme van het lied doen passen om het zo te zingen. Dat is al een extra stap.

Ook al snap je alle woorden van je lied in het Engels, door het naar je moedertaal te vertalen breng je het lied dichter tot bij jou. Dit kan het verschil maken wanneer je je lied voor een publiek brengt.

Tip 3: Zeg je tekst luidop

Probeer de tekst van je lied aan een (echte of denkbeeldige) persoon te vertellen. Zeg je tekst luidop. Je doel is om je boodschap met de juiste emotie over te brengen.

Overtuig die persoon en zing dan je lied met datzelfde gevoel.

Tip 4: Zing je lied op een klinker

Haal de tekst helemaal weg en zing je lied op een klinker. Zelfs door enkel een klinker te zingen, zou je luisteraar moeten voelen wat je probeert over te brengen.

Ben je benieuwd of het je lukt? Neem jezelf op en stuur het door naar iemand. Kan die persoon raden welk gevoel je probeert over te brengen?

Tip 5: Zing je lied met verschillende emoties

Zing je lied eerst boos, dan droevig, nostalgisch, euforisch, hoopvol,… Experimenteer zoveel mogelijk en voel hoe je je bij elk gevoelswoord voelt. Hoor hoe je lied veranderd, ervaar de verschillende klanken en probeer dan alles wat je geleerd hebt samen te brengen tot 1 geheel.

Kies dan 1 gevoelswoord uit en focus je enkel hierop.

Zin in een challenge?

Ga dan vliegensvlug naar onze privé facebook groep. Post in de groep een opname van je lied en laat ons raden welk gevoel je graag wilt overbrengen. De Zangles Met Maggie – Facebook groep is een super toffe groep vol zangers die elkaar steunen en feedback geven. Wees niet bang, join the party ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *