fbpx

Stress tijdens het zingen? Probeer dit!

Heb jij soms stress tijdens het zingen? Vooral wanneer je voor andere mensen zingt? Wat als ik je vertel dat niet voor anderen durven zingen een excuus is om je niet verder te ontwikkelen als zanger?

Klaar om de transformatie van “onwetende” naar “zelfzekere” zanger mee te maken? Op 10 februari 2022 gaat de Zelfzekere Zanger Bootcamp door! Hét (online) event voor gepassioneerde zangers die zich verder willen ontwikkelen (en ja, het is gratis!). Meld je aan op de wachtlijst om als eerste te weten te komen wanneer je je kan aanmelden voor dit uniek evenement  👇🏻

Niet voor anderen durven zingen

Niet voor anderen durven zingen is een excuus om je niet verder te ontwikkelen als zanger.

En misschien denk je nu wel “maar dat is helemaal niet waar, ik durf écht niet voor anderen te zingen!”

En ik snap helemaal vanwaar deze gedachte zou kunnen komen. Wanneer we enge dingen doen, reageert ons lichaam op automatische piloot “alert, uitdaging! Dat is spannend!”

In ons leven maken we het dagelijks mee. Moet je op het werk een presentatie geven voor je collega’s? Onmiddellijk schieten we in paniek modus, want voor je collega’s een presentatie brengen is spannend en eng (of dat is toch wat er verwacht wordt dat we voelen).

Misschien heb je dit voorbeeld wel al eens meegemaakt: vroeger op school tijdens de examens… je had goed gestudeerd, voelde je zelfzeker over alle materie maar je medestudenten hadden stress. Hun stress werd overgedragen op jou. Ineens leek alles super moeilijk en was je bang om van alles te vergeten (of ben ik de enige die dit heeft meegemaakt?)

Pssst: wil je meer te weten komen over “durven zingen”? Check dan zeker deze video!

Spannende zaken doen = stress, of niet?

Stress is iets dat super besmettelijk is. Heel logisch dus dat we die stress ervaren wanneer we spannende dingen doen.

Het zit in ons ingebakken dat spannende zaken doen gelijk staat aan stress, niet durven, twijfelen, onzeker zijn, etc. En dat komt gewoon omdat onze omgeving zo reageert. Het is dus heel normaal dat we dit bij het zingen ook ervaren.

Maar is dat 100% van de tijd zo? Staat het doen van spannende dingen altijd gelijk aan stress?

Spannende zaken doen = plezier!

Heb je al iets spannends gedaan dat leuk was? Waar stress niet aanwezig was?

Ik denk bijvoorbeeld aan parachute springen, dat was een ervaring dat ik super spannend maar ook super leuk vond. Stress was er niet want ik kon toch niets meer veranderen aan het feit dat ik uit een vliegtuig ging springen. 

Of op date gaan met iemand, kan spannend zijn maar niet stressvol. Of trouwen! Of met vrienden een hele nacht gaan dansen. Spannend maar niet stressvol.

Dus mijn vraag naar jou toe: kan je een moment in je leven voor ogen brengen waar je iets spannends heb gedaan maar geen stress hebt ervaren?

Een nieuw perspectief

Dus laten we er vanaf nu zo naar kijken…  In plaats van: 

Spannende dingen doen = stress

maken we er dit van:

Spannende dingen doen = plezier!

Het lijkt simplistisch, niet? En nu ga je mij zeggen “ja, dat is allemaal makkelijker gezegd dan gedaan”. Je hebt gelijk!

Een paar tips op een rijtje…

Laten we kijken naar hoe we die shift kunnen maken van stress naar plezier. Een paar tips die ik je meegeef:

  • Focus niet op fouten maar op lessen. Vaak wanneer we spannende dingen doen zijn we bang om fouten te maken, dat is wat er dan voor zorgt dat we die stress ervaren. Als je aan je spannend iets begint met de intentie dat je dit doet om bij te leren, om te vallen en weer op te staan, heb je ineens veel minder druk op je schouders.

  • Kies. Opnieuw en opnieuw voor deze nieuwe manier om naar spannende dingen te kijken. Dat we stress linken aan het doen van spannende zaken, is een overtuiging. Het goeie nieuws? We kunnen op elk moment kiezen om nieuwe overtuigingen te gaan geloven!

  • Leun op je “waarom”. Sta eens stil waarom je dit ene spannende ding graag wilt doen? Waarom is dat belangrijk voor je? Wat is je drijfkracht erachter? Neem dat als focus in plaats van de stress die erbij komt kijken.

  • Verander “moeten” door “mogen”. Wat komt er in je op als je zegt “ik moet voor andere mensen zingen” vergeleken met “ik MAG voor andere mensen zingen”? Voel je de shift in energie?

Dus sta hier eens bij stil als je in de toekomst nog eens voor mensen mag zingen. Spannende dingen doen = plezier.

Doe je dat niet, dan ga je met die stress blijven kampen en blijf je excuses verzinnen om het niet te doen. Dat zorgt er dan weer voor dat je je niet ontwikkelt als zanger en op diezelfde stemproblemen blijft stoten.

Dat willen we niet, he? 🙂

Een eerste stap om dit in de praktijk te zetten is meedoen aan de Zo Zing Je Zuiver Challenge. In deze challenge leer je in 5 dagen de essentiële zangtechnieken om je gezond te gaan zingen. Dit gaat je helpen om sterker in je schoenen te staan tijdens het zingen en gaat je dus ook aanmoedigen om dit met de buitenwereld te delen (zonder het excuus te gebruiken dat je dit niet durft!)

je kan je hier (gratis) aanmelden voor de challenge 👇🏻

Zin in een extra uitdaging? Wat dacht je ervan om wat je vandaag geleerd hebt onmiddellijk in de praktijk te zetten door een nummer te delen in onze gesloten community? Word lid van de gesloten Zangles Met Maggie Facebook Groep en deel je nummer met je medezangers!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *