fbpx

Het juiste ritme voelen tijdens het zingen

Het juiste ritme voelen tijdens het zingen is van essentieel belang als je een nummer vol overtuiging wilt brengen. Hoe je dat doet kom je vandaag te weten!

Gratis workshop: Zo Kan Je Genieten Van Het Zingen Zonder Te Kampen Met Onzekerheden

Deze workshop is voor jou als je:⁠ ⁠

⭐️ Beter wilt leren zingen maar niet weet waar je moet beginnen. Je wilt een stappenplan om je zangdoelen te behalen.⁠ ⁠

⭐️ Heel graag zingt maar dit niet altijd durft te delen met de buitenwereld. Je wilt meer zelfvertrouwen zodat je je stem vrij kunt laten horen.⁠ ⁠

⭐️ Niet weet of je je stem goed gebruikt en graag zou willen weten hoe je de juiste zangtechnieken kunt toepassen om je stem warmer, ronder, lichter, donkerder of ontspannender te laten klinken.⁠

MELD JE HIER GRATIS AAN

Ritme in de muziek

Ritme is een belangrijk thema want zonder ritme is er uiteraard geen muziek (kan je je een nummer van Bruno Mars inbeelden zonder ritme?! Zou nogal gek zijn, niet? 😂)

Sommige zangers waarmee ik samenwerk hebben moeite om het juiste ritme te voelen tijdens het zingen. Ze hebben ook vooral moeite met het inzetten van een zin, ze weten niet goed wanneer ze moeten beginnen.

Voor we dit probleem oplossen, eerst een kleine les notenleer…

De theorie

Vaak worden popnummers geschreven in 4/4. Dat wilt zeggen dat er 4 tellen in je maat zijn, je telt dus telkens tot 4 (er zijn uiteraard uitzonderingen maar die zullen we een andere keer wel behandelen).

Het is heel belangrijk om de ‘pulse’ te voelen van een nummer (of die 4 tellen in de maat).

Wanneer je met je hoofd met de muziek mee knikt, of met je voet op de grond tikt, voel je de puls.

⏩ Spoel de video door naar minuut 2:50 om de pulse mee te zoeken!

Eens we de puls hebben gevonden, kunnen we gaan kijken naar de zware en lichte tijden. Vaak wordt een tel in de muziek onderverdeelt. Dus in plaats van 1 2 3 4 te tellen, kan ik 1 en 2 en 3 en 4 tellen.

Wanneer er enkel op de ‘en’ wordt gezongen, spreken we van een tegentijd. Dit wordt in de popmuziek heel vaak gebruikt en is van essentieel belang om een nummer “groovy” te kunnen brengen!

Pssst: wil je graag meer te weten komen over notenleer en hoe dit je kan helpen tijdens het zingen? Bekijk dan deze video!

De praktijk

Vandaag werken we met een stukje uit “Breakfast At Tiffany’s”. We werken met deze tekst:

And I said what about Breakfast at Tiffany’s
She said I think I remember the film
And as I recall I think we both kind of liked it
And I said well that’s the one thing we’ve got

In dit nummer komen heel veel tegentijden voor. Bewust zijn van de tegentijden kan ons helpen om te weten wanneer we een bepaald lied gaan inzetten.

Het is dus belangrijk om eerst de tijd op de tel juist te zetten, dan de tijd van de tel en dan te beginnen aanvoelen waar die verschillende inzetten zich bevinden.

⏩ Spoel de video door naar minuut 8:12 om mee te zingen!

Ik moedig je aan om in je favoriet nummer tegentijden te gaan opzoeken! Hier bewust van zijn kan je helpen om het ritme beter te voelen tijdens het zingen (wat je zelfvertrouwen ook een boost zal geven!).

Met welk nummer ga jij aan de slag? Laat het mij in de comments hieronder weten! Laten we elkaar inspireren 🤩

4 thoughts on “Het juiste ritme voelen tijdens het zingen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *