fbpx

Dé formule om je sneller te ontwikkelen als zanger

Heb je weleens het gevoel gehad dat je vastzit, dat je niet meer vooruit geraakt, dat je met dezelfde (stem)problemen blijft kampen? Vandaag krijg je een formule die je helpt om je sneller (en makkelijker) te ontwikkelen als zanger!

Wil je ook graag beter leren zingen? Dan daag ik je uit om mee te doen aan de Zo Zing Je Zuiver Challenge! In 5 dagen leer je zingen zonder spanning, valse noten of onzekerheden. Het leukste? Het is helemaal gratis! Meld je hier aan 👇🏻

Waarom?

Laten we even heel eerlijk (en filosofisch) zijn… Wat is ons ultiem doel in het leven?

Misschien denk je wel “veel geld hebben!” of “gezond zijn”

Komt het er niet gewoon op neer dat we allemaal gelukkig willen zijn?

Zingen kan ons helpen om dat geluk te ervaren. Zingen is meer dan enkel “zingen”. Het is een manier om overbodige stress uit je leven te bannen, om je persoonlijk te ontwikkelen, om te groeien en om geluk te ervaren!

Maar wat als je het gevoel hebt dat je niet meer groeit? Dat je vastzit? Vaak ervaren we dit gevoel wanneer we nieuwe dingen leren (zoals bijvoorbeeld het zingen).

P.S: wil je graag te weten komen hoe je sterker in je schoenen kunt staan tijdens het zingen? Check dan zeker deze video!

Logical Levels

Wanneer je nieuwe dingen leert is het makkelijk om in de knoop te zitten (hetzelfde geldt wanneer je bijvoorbeeld nieuwe zangtechnieken leert). Wat ik vandaag graag met je deel is het concept van de “logical levels” van Robert Dilts. Dit concept gaat je helpen om niet meer dat gevoel van “vastzitten” te ervaren.

Er bestaan 5 “levels” of niveau’s in het concept van Robert Dilts:

 1. Omgeving (dit is alles wat je kan zien, ervaren)
 2. Gedrag (dit zijn de acties die we ondernemen, onze gewoontes)
 3. Vermogen (dit is hoe we bepaalde zaken uitvoeren, dat wat we wel of niet kunnen)
 4. Overtuigingen (dit zijn de dingen die we geloven, wat volgens ons de waarheid is)
 5. Identiteit (dit is een label dat we op onszelf plakken, bijvoorbeeld “zanger” of “mama”).

Hoe kunnen we deze formule nu gebruiken om ons te ontwikkelen als zanger?

Wat met het zingen?

Laten we bovenstaande theorie nu vertalen naar het zingen.

Stel dat je jezelf ziet als een amateur zanger (= je identiteit, niveau 5).

Misschien geloof je dan wel dat je nooit zo goed kan worden als een professionele zanger (= je overtuiging, niveau 4), dus ga je je best niet doen om daar te geraken, de motivatie is er niet (= je vermogen, niveau 3).

Wat gebeurt er dan? Je blijft in je comfortzone zitten, zingt enkel nummers die voor jou goed aanvoelen en je ontwijkt uitdagingen. Moeilijke hoge (of lage) noten zet je aan de kant, je probeert niets nieuws (= je gedrag, niveau 2). Je blijft in je comfortzone, thuis onder de douche zingen, deelt dit niet met de buitenwereld (= je omgeving, niveau 1).

Een beetje demotiverend, niet?

Maar stel dat je het vanuit een ander perspectief kunt bekijken… Je ziet jezelf als een ambitieuze en gemotiveerde zanger met passie (= je identiteit). Je gelooft dat zingen meer dan enkel zingen is en het je kan helpen om jezelf persoonlijk te ontwikkelen (= je overtuiging).

Dus je hebt een doel en gaat doelgericht en gefocust aan de slag. Je start die zangcursus, meld je aan voor een koor, traint je stem,… (= je vermogen) Dit zorgt ervoor dat je wekelijks oefent, gemotiveerd blijft (= je gedrag) en je omringd wordt door gelijkgestemde zangers die je blijven motiveren om te groeien (= je omgeving).

Een wereld van verschil, niet?

Alles begint bij de identiteit die je jezelf geeft (amateurzanger vs. ambitieuze zanger).

Dus voel je je op dezelfde stemproblemen stoten? Voelt het alsof je “vastzit”? Blijf dan eens stilstaan bij deze verschillende niveau’s, en vooral bij de identiteit dat je aanneemt. Vaak zie je snel waar het schoentje knelt. Door dit te zien en op te lossen ga je je sneller kunnen ontwikkelen als zanger (en als persoon!)

Laat me in de comments hieronder weten aan welk niveau er volgens jou werk aan is. Laten we elkaar inspireren!

P.S: maak jij al deel uit van de leukste zangfamilie op facebook? Meld je hier (gratis) aan!

8 thoughts on “Dé formule om je sneller te ontwikkelen als zanger

 • Cecilia Declerck

  Niveau 1 is bij mij een probleem.
  Ik woon in een 5 hoog flatgebouw met 10 appartementen.
  In het verleden heeft een buurman zich boos gemaakt toen ik gitaar speelde met akkoorden, en zong. Dus ben ik daarmee gestopt. Misschien vonden ook andere buren het hinderlijk, ik weet het niet.Toen ik later het oudste Griekse liedje uitprobeerde, sloeg hij zijn deur dicht met een luide knal. Dus … De garageruimte heeft wel een goede akoestiek, maar het is een beetje vreemd en ongezond daar 🙂. Of ik zal in mijn auto moeten zingen 🤷🏼‍♀️

  • M8ggie8

   Dat is inderdaad een moeilijke… In de auto zingen lijkt me wel een super oplossing! Misschien kan je ergens naartoe rijden, op een parking blijven staan en daar met je gitaar zingen? Ik weet zeker dat je met een creatieve oplossing kunt komen 🙂

 • Jan De Laet

  Knap hoe eenvoudig je vaak ingewikkelde problemen uitlegt en kapstokken aan reikt om tot een oplossing te komen. Zit zelf (nog) niet vast in de cursus maar zal hier zeker op terug vallen als het wel zo ver zou komen. Bedankt, Maggie.

 • Anne Jans

  Heel interessant om deze theorie van Dilts verwoord te zien in deze muzikale context. Ik leerde ze nl kennen in een opleiding rond communicatie, maar hier ze zeker ook een heel bruikbaar instrument!

 • Erwin Walraven

  Hoi Maggie,
  Dit was wel even confronterend maar je hebt absoluut gelijk. Dankjewel, dit had ik echt even nodig. Wat ben je toch een geweldig mens! Ik houd van je persoonlijkheid en je hebt echt een gave om mensen te inspireren, het werkt zeker bij mij. Ik identificeer mijzelf als een amateur zanger die droomt van professioneel zanger te zijn. Ik heb nooit zangles gehad maar heb bij ‘toeval’ ontdekt dat ik kan zingen, pas toen ik 35 was. Ik kan geen noot lezen maar zing op gehoor. Dat label heeft inderdaad effect op mijn gedrag enzovoort. Ik mis de juiste technieken zodat mijn stem snel overbelast raakt, hees wordt. Daardoor oefen ik ook minder enzovoort, Hahaha, hmmm.
  Punt is, ik wil Echt die droom gaan waarmaken en ik geloof ook echt dat ik dat kan, gezien de reacties die ik krijg van mensen als ik zing (zelfs van professionals!) Nu nog de juiste technieken maar ik geloof dat ik bij jou wel aan het juiste adres ben. Ik heb gewoon een goed stappenplan nodig en meer informatie over juist stemgebruik. Wat wel te doen en wat niet. Deze video van jou heeft mij weer gemotiveerd en een boost gegeven. Het moet nu echt gaan gebeuren!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *