fbpx

Moet je noten kunnen lezen om te leren zingen?

Is notenleer echt zo belangrijk als je wilt leren zingen? Of kan je ook leren zingen zonder noten te lezen? In deze video deel ik mijn mening…

Kleine disclaimer voor we erin vliegen: wat volgt is puur mijn eigen mening. Het kan zijn dat jij een andere mening hebt en die hoor ik ook heel graag! Laat het mij hieronder in de comments weten! ??

Moet je noten kunnen lezen om te leren zingen?

Nee, MAAR! (Er is een grote maar ?)

Je moet geen noten kunnen lezen om verschillende zangtechnieken onder de knie te krijgen.

Je kan perfect met twang, cry of vibrato leren zingen zonder 1 muzieknoot te moeten lezen (en dat is wat mijn meeste zangleerlingen in de zangles doen) MAAR er zijn wel duizenden redenen waarom zangers, volgens mij, wel noten zouden moeten kunnen lezen.

Hier zijn de 5 belangrijkste redenen op een rijtje:

Reden 1: Communicatie

Muziek is een prachtige taal ? Als je met andere muzikanten wilt leren communiceren moet je dezelfde taal kunnen spreken.

Stel je voor: je pianist vraagt je in welke toonaard je je lied wilt zingen of hij vraagt je hoelang een bepaalde rust duurt. Wat moet je dan antwoorden? Al die muziektermen lijken wel chinees!

Reden 2: Vergemakkelijkt het instuderen

Noten kunnen lezen helpt je om moeilijke delen van een lied makkelijker te gaan leren.

In plaats van enkel op je gehoor te moeten vertrouwen kan je er de partituur bijhalen en zien waar de verschillende noten naartoe gaan. Je ziet hoe de melodie klinkt, waar je even moet pauzeren, hoe luid je iets moet zingen,…

Reden 3: Je leert makkelijker een instrument

Wil je je graag leren begeleiden op piano of gitaar (of ukelele ?)? Als je al over een basiskennis notenleer beschikt, wordt het aanleren van een nieuw instrument veel makkelijker!

Reden 4: Je kan je eigen versie van een lied maken

Wanneer je noten kunt lezen en snapt hoe de muziek in elkaar zit, kan je veel makkelijker je eigen ding doen met een lied.

Je snapt hoe de akkoord progressie in elkaar zit, je snapt wat de rusten betekenen, je snapt de verschillende ritmes,…

Als je dat allemaal snapt kan je ook veel makkelijker dingen gaan veranderen en je eigen versie van een lied gaan maken. Je zangrepertoire wordt onmiddellijk veel origineler ?

Reden 5: Het helpt je als je in een koor/ensemble zingt

Herken je dit?

Je zit in een koorrepetitie met een partituur in je handen en hebt geen idee wat al die zwarte bolletjes en tekens betekenen. ?

Je leest dan maar de tekst die eronder geschreven staat en probeert toch zo een beetje mee te volgen door hier en daar pijltjes toe te voegen waar de muziek naar boven of naar beneden gaat.

In het begin durf je niet heel luid mee te zingen en steun je vooral op je medezangers om te weten waar de melodie naartoe gaat. Je geniet minder van het zingen want je bent bang om fouten te maken ?

Een partituur kunnen volgen geeft je een houvast tijdens de repetitie, het vertelt je waar de muziek naartoe gaat en geeft je meer zekerheid tijdens het zingen. Je hoeft niet meer enkel op je oren te vertrouwen, nu zie je ook visueel hoe een lied in elkaar zit en waar de melodie of harmonie naartoe gaat.

Wat zou het voor jou betekenen als je vol zelfvertrouwen kunt genieten van het zingen en niet meer afhankelijk moet zijn van iemand anders?

Gelukkig heb ik een Online Notenleer Workshop in elkaar gestoken voor koorzangers die een partituur willen kunnen volgen tijdens de repetities ?

Zet je eerste stap naar muzikale vrijheid en meld je aan voor de Online Notenleer Workshop ??

Klik hier voor alle info!

One thought on “Moet je noten kunnen lezen om te leren zingen?

  • Isabelle De Meirsman

    Ik ben het volkomen met je eens.
    Je kan zoals je aangeeft vertrouwen op uw gehoor om een lied te onthouden en te zingen maar een partituur helpt je inderdaad om jezelf te begeleiden en te corrigeren.
    De liedjes ken ik voornamelijk door ze veel te beluistern in de wagen. Doch tijdens de gezamelijke repetitie betrap ik mijzelf dat ik af en toe niet juist ben. Ik heb een basis notenleer en met de partituur in mijn hand helpt het om mezelf te corrigeren.
    Tijdens deze coronacrisis moet ik mezelf verplichten tijd vrij te maken om iets nieuw aan te leren. Gaat ook minder goed daar ik de andere huisgenoten niet mag storen. Kan je een instrument bespelen dan kan je de melodie of een bepaalde noot met of zonder kruis , of mol spelen en hoor je hoe het klinkt. Dus noten kunnen lezen om te zingen…. In eerste instantie niet maar het helpt en geeft je meer vertrouwen en plezier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *