fbpx

Improvisatie tijdens het zingen

Improvisatie. Dat is iets waar veel zangers bang van zijn! Vandaag krijg je een oefening zodat improvisatie tijdens het zingen veel makkelijker wordt. Hier gaan we!

Wil je ook graag beter leren zingen? Dan daag ik je uit om mee te doen aan de Zo Zing Je Zuiver Challenge! In 5 dagen leer je zingen zonder spanning, valse noten of onzekerheden. Het leukste? Het is helemaal gratis! Meld je hier aan 👇🏻

Wat is improvisatie?

Improvisatie is onderdeel van de Zing Je (Zelf) Vrij formule. Het valt onder de pijler creativiteit. We kunnen pas creatief met een lied aan de slag als we leren improviseren en buiten de lijntjes te kleuren.

Door je eigen ding te doen tijdens het zingen ontstaan er prachtige nieuwe melodieën of ritmes die je luisteraar kippenvel kunnen geven.

Improvisatie is een geweldige manier om je creatief te uiten. Hoe vaker je dit gaat doen hoe meer vrijheid je gaat beginnen voelen.

Bang voor improvisatie?

Veel zangers klappen toe als ik improvisatie bovenhaal tijdens een vocal coaching sessie. Misschien vind je het ook wel eng om te improviseren? Je weet niet welke noten je moet zingen of hoe je een lied op je eigen, unieke manier kunt brengen.

Hoewel improvisatie je veel vrijheid kan geven (voor sommige zangers misschien zelfs té veel vrijheid), kan improvisatie zoveel diepte aan je lied toevoegen.

Het doel van vandaag is dus om je vertrouwen te geven tijdens het improviseren. Zodat ook jij die vrijheid kunt gaan ervaren.

Oefening

Vandaag werken we met ‘Dicht bij mij’ van Bart Peeters. Dit is het stukje waarmee we werken:

Ooo dicht bij mij
‘k wil je dicht bij mij
‘k wil je dicht bij mij

⏩ Spoel de video naar 4:09 om mee te zingen!

P.S: wil je hier nog verder in duiken? Dan zou ik je aanraden om de pentatonische toonladder te oefenen. Deze toonladder kan je ook mooi op weg helpen om vol vertrouwen te improviseren tijdens het zingen. Kom er hier alles over te weten.

Ik hoop dat je aan de hand van deze zangoefeningen niet meer bang bent voor improvisatie tijdens het zingen. Mijn hoop is dat je inziet dat er veel verschillende mogelijkheden zijn om aan de slag te gaan met een nummer.

Ik daag je uit om nu zelf aan de slag te gaan met een nummer naar keuze. Kies een lied en probeer hier en daar telkens een klein verschil aan te brengen. Vergeet het resultaat niet te delen in onze privé Facebook groep! Ik ben benieuwd naar het resultaat 🤩

5 thoughts on “Improvisatie tijdens het zingen

 • Jan De Laet

  opent andere horizonten. verruimend. maar buiten het muzikale kan je toch ook wat met de tekst spelen of valt dit niet onder improvisatie? leuk om te ontdekken.

  • M8ggie8

   Super interessante vraag! Natuurlijk kan je ook buiten het muzikale met de tekst spelen, dat is net het leuke aan improvisatie. Improviseren is vrij omgaan met muziek, melodie, ritme, tekst,… Er je eigen ding van maken 😀 Fijn dat je hier mee bezig bent!

 • Marleen

  Ik heb moeite met de hoge key, dus het meezingen lukt alleen bij het lage stuk. Of ik moet een hele octaaf lager gaan maar dat is niet mooi. Of met kopstem, maar die is nog niet goed ontwikkeld lijkt het

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *