fbpx

Hoog (of laag) leren zingen, iedereen kan het!

Kan iedereen hoog of laag leren zingen? Op die vraag ga ik in deze video een antwoord geven.

Wil je ook graag beter leren zingen? Dan daag ik je uit om mee te doen aan de Zo Zing Je Zuiver Challenge! In 5 dagen leer je zingen zonder spanning, valse noten of onzekerheden. Het leukste? Het is helemaal gratis! Meld je hier aan 👇🏻

Begin bij het begin: de anatomie

Om te leren hoe je lager of hoger is het belangrijk dat je de anatomie van onze stem goed begrijpen.

Onze stem bestaat uit 2 rekkertjes.  Deze kun je door je stemspieren, de borststemspier en de kopstemspier, goed te laten samenwerken langer maken waardoor je hoger klinkt of ze korter maken waardoor, je kan het al raden, je lager klinkt.  

Oefening 1: hoog leren zingen

De beste manier om hoog te leren zingen is om je kopstem te ontwikkelen. In de mix voice video leg ik dit uitgebreid uit maar ik zal het nu even kort herhalen. 

Geef me eens een hele hoge en ontspannende “Joehoe”. Dat is je kopstem. Het kan zijn dat deze luchtig of onstabiel aanvoelt maar geen paniek dit is heel normaal als je daar niet vaak in zingt. Hoe meer je de kopstemspier gaat trainen hoe sterker dat deze wordt. 

Opmerkingen bij de oefening: overdrijf en zoek de operaklanken op.

⏩ Spoel de video naar 2:52 en zing mee!

Oefening 2: laag leren zingen

Een trucje om lager te zingen is om veel ‘’twang’’ aan je klank toe te voegen. Nu vraag je je waarschijnlijk af wat ‘’twang’’ is.

Ook hier heb ik al een video over gemaakt maar kort uitgelegd moet je zo lelijk mogelijk een heks proberen na te doen (dus haal de heksenhoed, bezem en zwarte kat al maar boven🧹). 

⏩ Spoel de video naar 5:12 en zing mee!

Nu hebben we de laagte en de hoogte gehad, dit zijn uiteraard niet de klanken waar je van droomt maar ze gaan je zeker helpen om je dichter bij je droomklanken te brengen.  

Oefening 3: I was here

Nu gaan we werken met het refrein van ‘I was here’ van Beyoncé. Dat gaat als volgt.

I was here (laag)

I lived, I loved

I was here (hoog)

I did, I’ve done

Everything that I wanted 

And it was more than I thought it would be

I will leave my mark so everyone will know I was here

1) We gaan eerst het refrein zingen en de ‘’twang’’ er in toe te passen.

2) Nu gaan we hetzelfde doen maar in plaats van 100% ‘’twang’’ toe te passen maar 75% ‘’twang’’ toepassen zodat het niet lelijk klinkt.

3) Dat was de lage stem nu gaan we het nog is zingen met een hoge stem. We gaan de operaklank van daarnet toepassen. Denk er aan dat je mond best verticaal blijft. 

4) Daarna gaan we de overdreven operaklank gaan intomen zodat we een mooie klankkleur krijgen die wel sterk genoeg is om die hoge tonen te gaan zingen. 

⏩ Spoel de video naar 7:08 om de volledige oefening mee te zingen!

Natuurlijk heb je niet direct de stem van je dromen maar met genoeg oefening gaan de borststemspier en de kopstemspier even sterk worden en komt die droomstem een stapje dichter bij. 

Hoe verloopt het bij jou? Voel je een verschil? Laat het mij in de comments weten! Heb je ergens vragen? Ik help je graag verder!

7 thoughts on “Hoog (of laag) leren zingen, iedereen kan het!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *