fbpx

Makkelijk hoger zingen met ‘Cry’

Is de overgang tussen je borst- en kopstem nogal moeilijk? Wil je ook hogere, krachtigere noten gaan zingen? Dan is het tijd dat we naar mijn favoriete zangtechniek ooit gaan kijken, CRY!

Wat?

Cry is een zangtechniek die we eigenlijk allemaal al kennen, het zit al in ons spiergeheugen. Als baby hebben we allemaal uren aan een stuk kunnen wenen zonder hees te worden.

Nu moeten we gewoon proberen om de techniek van het ‘wenen’ te koppelen aan het zingen en dat is waar het meestal moeilijk wordt.

Cry zorgt voor:

✅een neutraal strottenhoofd positie
✅het bij elkaar brengen van de stembanden, dus minder lucht op de stem
✅een vloeiende overgang tussen je borst- en kopstem (dus kan je die hoge noten veel makkelijker halen ?)

Hoe?

Cry klinkt als ‘snikjes’, in de video hierboven kan je mooie voorbeelden horen. Hier een paar oefeningen op een rijtje om cry onder de knie te krijgen ??

De “wenende-puppy” – oefening

Bij deze oefening moet je proberen om een wenende puppy na te bootsen. Overdrijven is de boodschap! Hoe meer je overdrijft, hoe meer je voelt waar je de ‘cry’ moet plaatsen in je mond en keel.

Klank openen

Neem dezelfde wenende puppy klank als hierboven maar open je klank naar een ‘ma’. Vergeet niet dat er telkens weer een ‘snikje’ aan het begin van je woord aanwezig moet zijn.

In de praktijk…

Om dit in de praktijk te zetten heb ik gekozen voor een zin uit ‘Take Me To Church’ van Hozier. We zetten de cry op de ‘Amen’ net voor het refreintje. De exacte oefening kan je in de video hierboven terugvinden.

Vergeet ook zeker niet je stem op te warmen voor je aan deze oefening begint. Download hieronder mijn Ultieme Opwarming voor een goeie start van je zangsessie ??

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *