Zingen & Jezelf Opnemen
Dec 26, 2023Neem jij jezelf op wanneer je zingt? Over die vraag wil ik het deze week met jou hebben, want jezelf niet opnemen, is één van de grootste fouten die je als zanger kan maken.
Misschien was je zelf ook ooit zo, maar veel beginnende zangers zijn bang om zichzelf op te nemen wanneer ze zingen. Hun eigen stem horen is voor velen heel confronterend.
Wanneer ik met iemand begin samen te werken, is één van de eerste taken die ik meegeef om een opname van zichzelf te maken. Het idee daarachter is natuurlijk dat we dat na een aantal maanden opnieuw doen om het verschil te horen.
Toch gaan velen allerlei excuses verzinnen om zichzelf niét op te nemen. “Ik heb geen professionele microfoon om dat te doen”, hoor ik dan vaak. Toch hoef je die professionele microfoon niet ver te zoeken. Hij zit namelijk gewoon in je broekzak of ligt nu naast jou op tafel: jouw smartphone. Die heeft allicht standaard een opname-app. Het enige wat je nog hoeft te doen is op de record-knop duwen, en je bent vertrokken.
In de spiegel kijken
Toch snap ik wel van waar die angst komt. Jezelf opnemen is een beetje zoals jezelf in de spiegel bekijken. Het kan heel eng zijn om het verschil te horen tussen hoe je stem voor jou klinkt en hoe anderen die horen. Je hebt dat waarschijnlijk al eens eerder ondervonden wanneer je jezelf hebt gehoord in een geluidsopname of in een filmpje: je stem klinkt helemaal anders.
Dat verschil ontstaat doordat jij je stem zowel hoort via de klanken die uit je mond komen en zo je oor bereiken, als via de trillingen van je stembanden die via je beenderen rechtstreeks naar je gehoororgaan worden gestuurd. Iemand anders hoort je stem daarentegen enkel via de klanken uit je mond. Ook bij een geluidsopname is dat zo, vandaar het verschil.
Net daarom is jezelf opnemen zo belangrijk voor je zangontwikkeling: als je niet weet hoe je klinkt, dan weet je niet of je goed bezig bent, of waar je nog aan kan werken. Dan blijf je op die blinde vlekken stoten en ga je enkel af op je eigen gevoel, terwijl het voor je luisteraar helemaal anders kan overkomen.
“Vals”
Een voorbeeld. Een zangeres waarmee ik samenwerkte, kwam na een optreden naar mij en zei: “Naar mijn gevoel klonk dat vals.” Ik antwoordde haar: “Zo is dat bij mij alleszins niet overgekomen.” Ik liet haar de opname horen die ik van het optreden had gemaakt, waarna ze zei: “Inderdaad, dat viel best nog mee.”
Wat was er daar gebeurd? Zoals je weet is zingen voelen. Wanneer je zingt, zal je een bepaald gevoel hebben, en zal je wat je zingt ook vaak gaan interpreteren volgens dat gevoel. Als jij bv. voelt dat je stem gespannen is, zal je de klank van je stem ook sneller als gespannen interpreteren. Toch is dat in het echt niet altijd het geval.
Hetzelfde was gebeurd bij die vrouw. Zij voelde tijdens het zingen dat haar stem onstabiel was, en dacht dus dat ze vals klonk. In realiteit klonk haar stem daarentegen net wel stabiel en helemaal niet vals.
Daarom is het, nogmaals, zo belangrijk om jezelf op te nemen! Want wat jij tijdens het zingen voelt en ervaart in je lichaam, wordt niet altijd zo waargenomen door je publiek. Een opname stelt je in staat om daar een onderscheid in te maken. Daarnaast weet je door die opname ook wat al goed zit, en wat er nog beter kan, zodat je niet op dezelfde blinde vlekken blijft stoten.
Door jezelf op te nemen, verlaag je bovendien al een beetje de stress om voor anderen te gaan zingen. Want bij een opname zing je eigenlijk al voor iemand anders, je opnametoestel, maar onrechtstreeks ook voor diegene die die opname later zal beluisteren. Jezelf opnemen kan dus ook een onderdeel zijn van je mentale voorbereiding om voor een publiek te zingen.
Ik wil je dus aanmoedigen om deze week een opname van jezelf te maken. Op die manier zal je de blinde vlekken ontdekken waar je misschien al een tijdje tegenaan loopt. Ook zal je zo eens horen hoe jouw stem klinkt voor anderen, én begin je met het overwinnen van je angst om voor een publiek te zingen. Laat mij in de comments hieronder, of via een berichtje op Instagram, alleszins weten hoe dat voor jou ging. Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaring hierin.
‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’
Een goede opname zal natuurlijk pas helemaal goed zijn als je ook zangtechnisch sterk in je schoenen staat.
Daarom geef ik binnenkort een (gratis!) workshop, ‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’. Daarin leer je de belangrijkste zangtechniek om zonder spanningen, heesheid of onzekerheden te zingen. Ze zal je helpen om je stemkleur warmer, ronder en helderder te maken, en om die hoge noten met heel veel ontspanning te kunnen zingen.
Ik nodig je dus heel graag uit voor die workshop. Je kan ze bovendien combineren met je huiswerk dat ik je hierboven gaf, en jezelf tijdens de oefeningen in de workshop opnemen om te zien wat al vlot gaat en wat nog beter kan.
Het enige wat je nog hoeft te doen is je aanmelden via zanglesmetmaggie.be/zangtechniek. Ik zie je heel graag daar!
Ik wil je ten slotte bedanken om hier samen met mij opnieuw een stukje van jouw tijd te hebben doorgebracht en aan jouw zangontwikkeling te hebben gewerkt. Ik zie je heel graag volgende week terug. Daaaag!