Podiumprésence: hoe sta je vol zelfvertrouwen op het podium?

mindset populair Dec 03, 2019

Je staat op het podium, je bent er helemaal klaar voor: je liedje is ingestudeerd en je stem is opgewarmd. Maar hoe sta je nu vol zelfvertrouwen op het podium? Podiumprésence, daar gaan we het vandaag over hebben!

 

Voor we eraan beginnen is het van essentieel belang om je stem op te warmen. Download hieronder mijn Ultieme Opwarming. Helemaalg gratis krijg je een pdf en mp3 in je mailbox die je stap voor stap begeleidt om je stem op een gezonde manier op te warmen.

 

Wat?

Zoals het woord het zegt is ‘podiumprésence’ je aanwezigheid op het podium. Daar sta je dan. Wat doe je met je handen? Wat doe je met je benen? En met de rest van je lichaam? Daar gaan we vandaag eens naar kijken.

Hoe?

Als je zelfzeker op het podium wilt gaan staan, moet je bewust zijn van wat je lichaam juist doet. Je lichaam vertelt het verhaal van je lied. Als je niet goed weet wat je met je lichaam moet aanvangen op het podium, gaat je verhaal niet zo goed overkomen.

Daarom gaan we met niveau’s werken om zo wat bewuster te worden van wat ons lichaam allemaal kan doen op het podium.

Niveau 0: armen los naast je lichaam

Voor vele mensen lijkt deze houding heel naakt. Het is een open houding waar je jezelf heel kwetsbaar openstelt. Het voelt misschien niet zo, maar deze houding komt heel zelfzeker over!

Niveau 1: Navelhoogte

Als we met ons elleboog een hoek van 90 graden vormen komen we bij niveau 1 terecht (of hoe ik het graag noem: het ‘oberhandje’. Je weet wel, de manier waarop een ober een plateau vasthoudt). 

In deze houding kan je al veel meer kanten uit met je handen en armen (naar voor, naar links, rechts). 

Niveau 2: borstkast

Als je je armen naast jou uitstrekt kom je bij niveau 2 terecht (ter hoogte van je borstkast). Dit is een hele open houding die je toeschouwer uitnodigt en binnen laat in je muzikale wereld!

Niveau 3: hoofd

Als we met onze armen boven ons hoofd beginnen zwaaien zitten we aan niveau 3 (denk aan alle grote diva’s ? ). Hier nemen we de ruimte in en is onze lichaamshouding heel zelfzeker. Dit is niet de makkelijkste houding om mee te starten maar zeker eentje waar we naartoe kunnen streven.

Praktijk?

Sommige zangers kunnen gewoon het podium oplopen en stralen eens ze beginnen zingen. Podiumprésence is het laatste van hun zorgen (op zo’n mensen mogen we stiekem wel jaloers zijn).

Als je zoals mij bent, heb je wat meer steun en begeleiding nodig wat je podiumprésence betreft (of niet, lucky you!).

Wat voor mij werkt is om mijn tekst erbij te nemen en naast elk stukje (strofe, refrein, bridge,…) een nummer te schrijven van 0 tot 3. 

Een strofe kan bijvoorbeeld rustig beginnen en een 0 zijn, nadien kan het eerste refrein bijvoorbeeld een 2 zijn en zo voort.

Deze nummers komen overeen met de verschillende niveau’s van ons lichaamstaal.

Nu weet je exact waar je armen moeten zijn tijdens de verschillende onderdelen van je lied.

Is dat niet genoeg? Schrijf dan naast een bepaald woord bv ‘micro van hand wisselen’ of ‘arm naar voor’. 

In het begin kan dat heel onnatuurlijk en ongemakkelijk aanvoelen, maar geloof me, hoe vaker je dit doet en oefent, hoe makkelijker het allemaal wordt.

Hier is een voorbeeld van hoe mijn tekst eruit zou zien: