Luid Zingen Zonder Te "Duwen" Op De Stem
Sep 05, 2023Wil jij ook hoog kunnen zingen zonder luid te moeten zingen en te duwen op je stem? In de aflevering van deze week geef ik jou de oplossing voor dit probleem.
Veel gepassioneerde zangers zijn ervan overtuigd dat hoog zingen gelijk staat aan luid zingen.
Ik snap wel vanwaar dat komt. Als we in borststem zingen, dan klinkt dat vaak heel krachtig en luid. Dat is vaak ook de klank die we willen behouden wanneer we in de hoogte gaan zingen. Het is dus logisch dat ons brein die link legt en denkt dat hoe hoger je wil zingen, hoe luider je moet zingen.
Wanneer we luider gaan zingen, is het vaak ook makkelijker om een noot eruit te krijgen. Maar door luider te zingen, worden onze stembanden ook actiever tegen elkaar gedrukt, waardoor er spanning kan ontstaan. Wanneer we op die spanning gaan zingen, is het ook mogelijk dat we heesheid zullen ervaren. En dat willen we uiteraard niet.
Twee spiergroepen
Om klank te produceren, hebben we twee grote spiergroepen nodig die ons zullen helpen om onze stembanden te laten trillen. De eerste is de borststemspier. Die is verantwoordelijk voor het kort en dik maken van onze stembanden. De borststemspier zorgt er dus voor dat onze stembanden helemaal gaan sluiten. Ze zorgt ook voor de kracht in onze stem.
De tweede belangrijke spier is de kopstemspier, en die is verantwoordelijk voor het verlengen van de stembanden. Ze zal onze stembanden uitrekken, en hoe langer die worden, hoe hoger onze klank zal zijn. De kopstemspier is dus verantwoordelijk voor het uitbreiden van ons bereik, zodat we hoger kunnen zingen.
Wat heel veel zangers echter doen, is die borststemspier de hele tijd actief houden, en die dikke stembanden dus de hoogte insturen. Maar omdat ze hun kopstemspier niet activeren, zal er op een bepaald moment een plafond komen. Dat is het moment waarop je het gevoel krijgt dat je vastzit en moet duwen op je stem. Op een bepaald moment krijg je dan een ‘voice crack’, waarbij je stem overslaat naar kopstem.
Beide spieren combineren
De vraag is dus: hoe kan ik de kracht van mijn borststemspier combineren met het bereik en de flexibiliteit van mijn kopstemspier? Want als je die twee niet combineert, dan blijf je met die spanning en die heesheid zitten wanneer je je borststem in de hoogte probeert te duwen. Op termijn kan dat zelfs voor stemproblemen zorgen, zoals stemknobbels. Dat willen we uiteraard niet.
Hoe kan je die twee dus combineren? Twee woorden: mixed voice. Want dat is exact wat mixed voice doet, namelijk die twee stemspieren combineren.
Dat kan je pas doen wanneer beide stemspieren even sterk zijn. Daarom moet je eerst je borststem trainen door borststemoefeningen te doen, door nummers in borststem te zingen. Daarna moet je je kopstem trainen, door kopstemoefeningen te doen en nummers in kopstem te zingen. Daarna kan je dan beide stemmen combineren door oefeningen te doen en nummers te zingen waarbij je de hele tijd schakelt tussen de twee.
Dat is een heel proces. Bij mij heeft het bijvoorbeeld anderhalf jaar geduurd om mijn mixed voice te vinden. Sommige zangers waarmee ik samenwerk hebben die direct gevonden, en dat is geweldig.
‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’
De eerste stap om jouw mixed voice te ontdekken en die zangtechniek in jouw zangtechnische rugzak te steken, is kijken naar jouw strottenhoofdpositie.
Daarom organiseer ik binnenkort een gratis workshop, ‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’, waarin we het zullen hebben over onze strottenhoofdpositie en hoe die jou kan helpen om jouw mixed voice te ontdekken. Je leert er de belangrijkste zangtechniek om zonder spanningen, heesheid of onzekerheden te zingen. Ze zal je helpen om je stemkleur warmer, ronder en helderder te maken, en om die hoge noten met heel veel ontspanning te kunnen zingen.
Ik nodig je heel graag uit voor deze workshop. Het enige wat je nog hoeft te doen is je aanmelden via zanglesmetmaggie.be/zangtechniek. Ik zie je heel graag daar!
Ik wil je ten slotte enorm bedanken om hier samen met mij opnieuw een stukje van jouw tijd te hebben doorgebracht. Ik zie je heel graag volgende week terug. Tot dan!