Je hoeft niet LANG te oefenen om beter te kunnen zingen

inspiratie mindset Mar 05, 2024

Denk jij ook dat je een betere zanger wordt als je oefensessies langer zijn? Deze week ontdek je een veel betere manier om te groeien als zanger. Here we go!

“Hoeveel tijd moet ik hierin steken?” Deze vraag krijg ik vaak van zangers die overwegen om een cursus bij mij te volgen. Veel zangers denken namelijk dat je lang moeten oefenen vooraleer je resultaat boekt.

Ik begrijp ook wel vanwaar dat idee komt. Hoe vaak hebben we al niet gehoord ‘practice makes perfect’ of ‘oefening baart kunst’? Dus gaan we ervan uit dat enkel veel oefenen tot perfectie leidt.

Uiteraard is oefening van essentieel belang. Want enkel door te oefenen kunnen we onze vaardigheden verbeteren, zowel als zanger maar ook als mens. Maar er is een verschil tussen hoelang je oefent en hoe vaak.

Veel zangers vragen mij namelijk hoelang hun oefensessies moeten duren vooraleer ze vooruitgang zullen merken. Maar daar draait het in feite niet om.

Herhaling is namelijk veel belangrijk, dus hoe vaak je die oefensessies inplant. De reden daarvoor kan je samenvatten in één woord: spiergeheugen.

 

Spiergeheugen

Zingen is een vaardigheid die je je stemspieren moet aanleren. Tijdens het zingen zijn je stemspieren op een bepaalde manier actief, waardoor je een bepaalde klank produceert. Afhankelijk van de gewenste klank zal je je stempieren dus op een andere manier moeten laten werken. Daarom ook kan iederéén leren zingen, het komt er enkel op aan je stemspieren te leren gebruiken.

Uiteindelijk willen we als zanger op het punt komen waar dat vanzelf gebeurt. Stel dat ik je vraag om te ademen, dan hoef jij ook niet meer na te denken over hoe dat moet. Je lichaam weet dat. Net zoals wanneer ik je zou vragen om het woord ‘boom’ op te schrijven. Dan hoef jij ook niet na te denken over hoe je je balpen vasthoudt en je hand moet bewegen om dat woord op te schrijven. Die schrijfvaardigheid is namelijk opgenomen in jouw spiergeheugen.

Daar willen we ook naartoe bij het zingen. Zodat jij niet meer hoeft na te denken over hoe je je stemspieren moet bewegen om bijvoorbeeld ‘Let it be’ van The Beatles te zingen. Maar dat kan enkel door die zangtechnieken in jouw spiergeheugen te krijgen. En dat lukt dan weer enkel door herhaling, herhaling, en nog eens herhaling.

Het is daarom veel productiever om elke twee dagen een kwartier te oefenen, dan één keer in het weekend drie uur. Ons spiergeheugen zal die lange oefensessie namelijk veel minder goed onthouden, waardoor je die zangtechnieken minder goed zal opnemen in dat geheugen.

Bovendien loop je dan ook het risico om in een vicieuze cirkel terecht te komen. Je zal immers merken dat je heel veel tijd en energie steekt in het oefenen van bepaalde zangtechnieken, maar dat je lichaam die niet kan onthouden, waardoor je het gevoel krijgt dat je niet vooruit gaat. Focus je dus op het vaak herhalen van je oefeningen, en niet op hoelang je oefent.

 

Oefensessie praktisch

Nu je weet dat het niet gaat om lengte, maar om frequentie, is de volgende logische vraag hoe je tewerk gaat om jouw oefensessie productief aan te pakken.

Een oefensessie bestaat uit vier grote onderdelen.

Beginnen doe je met het opwarmen van je stem, waarbij je je stem stretcht om op temperatuur te komen. Vervolgens ga je over naar zangtechniek. Dat kan je bv. doen met een vocal workout. Als je lid bent van de Singing Insiders, dan vind je daar een reeks zangtechnische oefeningen. Maar ook als je geen lid bent, vind je op het Zangles met Maggie-YouTubekanaal een hele playlist met vocal workouts die je kan gebruiken om je zangtechniek te oefenen.

Na de zangtechnische oefeningen pas je die techniek(en) vervolgens toe op een nummer in het repertoiregedeelte. Als je bv. kopstemoefeningen hebt gedaan, dan zoek je nu een nummer waarin die kopstem voldoende aan bod komt. Nadat je dat hebt gedaan, rond je je oefensessie af met een vocal cooldown. Een voorbeeld daarvan kan je terugvinden bij de specifieke oefeningen in de Singing Insiders, of in deze video.

Hoelang je deze onderdelen laat duren, hangt volledig af van de tijd die je hebt. Heb je bijvoorbeeld een halfuur uitgetrokken, dan kan je deze onderverdelen in 5-10-10-5. Maar het kan ook korter, bv. 1-5-5-1 als je maar een klein kwartiertje tijd hebt. Onthoud vooral dat de duur van je oefensessie er niet zo zeer toe doet, wel de herhaling.

De volgende keer dat iemand mij dus vraagt “hoelang duurt deze cursus?”, dan is mijn antwoord “dat hangt ervan af hoeveel tijd je ter beschikking hebt én hoeveel tijd je wilt vrijmaken”. Er is immers geen eenduidig antwoord op deze vraag, want we hebben allemaal een andere dagbesteding en planning.

Mijn uitnodiging voor jou is alleszins om niet langer te denken in lengte, maar in frequentie. Liever kort en regelmatig, dan lang en maar af en toe.

 

‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’

Wil jij nog dieper duiken in de verschillende zangtechnieken, dan nodig ik je van harte uit voor de (gratis!) workshop ‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’. Daarin leer je de belangrijkste zangtechniek om zonder spanningen, heesheid of onzekerheden te zingen. Ze zal je helpen om je stemkleur warmer, ronder en helderder te maken, en om die hoge noten met heel veel ontspanning te kunnen zingen.

Ik nodig je dus heel graag uit voor die workshop. Het enige wat je nog hoeft te doen is je aanmelden via zanglesmetmaggie.be/zangtechniek. Ik zie je heel graag daar!

Ik wil je ten slotte bedanken om hier samen met mij opnieuw een stukje van jouw tijd te hebben doorgebracht en aan jouw zangontwikkeling te hebben gewerkt. Ik zie je heel graag volgende week terug. Tot dan!