In het juiste ritme zingen: hoe doe je dat?

zangtechniek Mar 02, 2021

Ritme en zingen! Dat is iets waar we nog niet vaak over gesproken hebben maar super belangrijk is om je lied zo goed mogelijk te brengen. Let’s Go!

 

Wil je ook graag beter leren zingen? Dan daag ik je uit om mee te doen aan de Zo Zing Je Zuiver Challenge! In 5 dagen leer je zingen zonder spanning, valse noten of onzekerheden. Het leukste? Het is helemaal gratis! Meld je hier aan 👇🏻

Knikliedjes

Vandaag gaan we het hebben over ‘knikliedjes’ en ‘wiegliedjes’, dit zijn termen die ik zelf heb uitgevonden 😇, het zijn geen officiële notenleer termen. De officiële termen zijn liedjes in 4/4 en liedjes in 6/8.

Heel vaak tellen we in de muziek tot 4, zoals bij de meeste popliedjes. Ik heb een super makkelijk voorbeeld uitgekozen, een liedje van Paul Zegers: ‘Zeg eens meisje’. Luister maar:

⏩ Luister je mee? Spoel de video door naar minuut 2:12

De reden waarom ik 4/4 liedjes “knikliedjes” noem, is omdat mensen vaak met dit soort liedjes automatisch mee knikken met hun hoofd of met hun voet op de grond tikken. 

Nu, In deze video ga ik je niet alles over notenleer en harmonieleer gaan uitleggen. Wil je hier meer over te weten komen kan je mijn notenleer workshop voor zangers hier bekijken.

We hebben dus 4 tellen in onze maat en ons gevoel is om te gaan knikken. Waarom is dat nu belangrijk om te weten? Wel, om nadien onze accenten op de juiste plaats te kunnen gaan zetten.

Vaak is de eerste tel een hele zware tel, daar komt het accent te liggen. Bij dit liedje is dat op de eerste ‘dam’, luister maar:

Dam dam dam, dam dam bi doe bi doe bi
Dam dam dam, dam dam bi doe bi doe bi
Dam dam dam, dam dam bi doe bi doe bi
Dam dam dam, dam dam bi doe bi doe bi”

Laten we dat eens samen gaan zingen. De uitdaging gaat vandaag niet om het zingen, maar vooral om het meetikken. Probeer op die tel de puls te gaan voelen en mee te gaan tikken. 

⏩ Spoel de video door naar minuut 4:26 en doe mee!

Is het gelukt om die puls de hele tijd aan te houden? Het is belangrijk om dat in je lijf te blijven voelen.

Wiegliedjes

De 6/8 liedjes, of de “wiegliedjes” zijn liedjes die mensen aan het wiegen zetten. Veel slaapliedjes zijn ook in 6/8 geschreven.

Nu is het niet zo dat ieder wiegliedje is bedoeld om in slaap te vallen, maar het is een hele andere feel, luister maar naar de piano, je kunt het hier onderverdelen door steeds tot 6 te tellen;

⏩ Spoel door naar minuut 6:00 om te luisteren

Bij zo’n liedje begin je automatisch te wiegen.

Wat is hier nu het verschil? We hebben hier geen 4 tellen meer in onze maat, maar 6. Dit maatcijfer in de notenleer wordt 6/8 genoemd. Dus er zijn 6 tellen in onze maat en elke tel heeft de waarde van een 8e noot, maar zoals ik al eerder aangaf kun je over noten alles leren in mijn Online Notenleer Workshop

Bij knikliedjes hadden we het accent op de 1. Bij “wiegliedjes” hebben twee accenten. We hebben 2 zware tellen, op de 1 en op de 4.   

Laten we eens proberen dit te voelen, doe je mee? Ik gebruik hier het liedje ‘Halleluja’ voor, luister maar en probeer het te voelen en mee te wiegen; 

⏩ Spoel de video door naar minuut 7:37

Voelde je het verschil? Stel dat je dit in 4/4 zou schrijven dan zal het heel anders klinken. Een puls van een lied kan een super groot verschil maken en als zangers is het onze job om daar het verschil in te kunnen onderscheiden om juist in het ritme te kunnen gaan zingen. 

Ik hoop dat je hier wat aan hebt gehad vandaag. Probeer jezelf uit te dagen en liedjes te zoeken en te zingen die zowel in 4/4, dus de knikliedjes, als in 6/8, de wiegliedjes, geschreven zijn, om zo dat gevoel te gaan voelen tijdens het zingen, want dat gaat je ritme veel juister maken. 

Met welk liedje ga jij deze week aan de slag? Is het een wieg- of kniklied? Laat het me in de comments hieronder weten! 🤩