In 5 Stappen Bindteksten Maken
Dec 05, 2023In de aflevering van deze week kom je te weten hoe je je optredens naar een hoger niveau kan tillen met bindteksten. Here we go!
Veel beginnende zangers spenderen namelijk niet genoeg tijd aan de voorbereiding van hun bindteksten tussen de nummers door. Zelf heb ik ook die fout gemaakt. Wanneer er een optreden aankwam, dacht ik dat ik mij vooral moest focussen op de muziek, en dat de bindteksten wel vanzelf zouden komen. Bij sommige zangers lukt dat inderdaad, omdat ze een natuurlijk charisma hebben. Maar andere zangers, zoals ik, hebben toch wel wat voorbereiding nodig.
Daarnaast besteden veel beginnende zangers weinig aandacht aan het uitwerken van hun bindteksten. Ze denken niet na over het verhaal dat ze willen vertellen op het podium. Maar op die manier bestaat hun optreden uit allemaal losse puzzelstukjes, en is er geen geheel.
De getrainde zanger daarentegen weet waarover hij het wil hebben tijdens een optreden, ook al zijn dat maar twee nummers tijdens een livevideo op Instagram. Hij weet op voorhand wat het thema zal zijn en stemt daar zijn bindteksten op af. Vervolgens gaat de getrainde zangers die bindteksten ook inoefenen, net zoals hij zijn zangtechniek inoefent, zodat hij weet wanneer hij wat moet zeggen.
Mocht je je nu afvragen ‘maar Maggie, ik geef geen optredens, is deze aflevering dan wel voor mij?’. Wel, ja! Want wat je hier zal leren, kan je in elke context toepassen. Niet alleen wanneer je optreedt, maar ook wanneer je met een koor zingt, iets deelt op sociale media, en zelfs wanneer je een compilatie-cd samenstelt voor jouw partner. Telkens wanneer je iets creëert om te delen met anderen, kan je de stappen die je vandaag zal leren toepassen om tot goede bindteksten te komen.
Vijfstappenplan
Zoals je weet werken we hier altijd vanuit de vier pijlers van de Zing Je (Zelf) Vrij-formule: mindset, zangtechniek, creativiteit en verbinding. Vandaag bevinden we ons in die laatste pijler.
Het vijfstappenplan dat ik je hieronder zal geven, gebruik ik zelf ook altijd om mijn bindteksten te maken.
Stap 1: repertoire samenstellen
In deze eerste stap ga je kijken wat jouw repertoire is. Uit welke nummers bestaat jouw optreden? Eens je dat gedaan hebt, dan komen we al direct bij…
Stap 2: thema kiezen
Want nu je weet uit welke nummers je repertoire bestaat, kan je beginnen zoeken naar een rode draad doorheen die nummers, een algemeen thema.
Je kan stap 1 en stap 2 echter ook omgekeerd doen, bv. wanneer je nog geen repertoire hebt. Dan bepaal je eerst het thema waarrond je je optreden wilt opbouwen, en vervolgens kies je de nummers die daarbij passen. Het hangt dus af van jouw situatie hoe je deze eerste stappen zet.
Stap 3: brainstormen
Nadat je je repertoire en je thema hebt gekozen, ga je vervolgens brainstormen over wat je wilt gaan vertellen tijdens het optreden. En dat kan heel breed gaan. Je kan jouw eigen verhaal vertellen, het verhaal van een nummer of het verhaal van je band (mocht je met een band optreden). Maar je kan ook jezelf promoten, bv. je nieuwe EP op Spotify, of mensen aanmoedigen jouw merchandise te kopen mocht je die hebben.
Je kan ook spreken over je gevoelens en emoties. Wanneer je bv. heel veel stress hebt voor je optreden, deel dat dan met je publiek. Dat zorgt ten eerste voor een sterkere verbinding met je publiek, en het zorgt er ten tweede ook voor dat dat gevoel wat gaat zakken.
Je kan dus heel wat vertellen tijdens een optreden. Omdat het vaak zoveel verschillende dingen zijn, schrijf ik ze zelf vaak op post-its. Zo kan ik nadien beginnen puzzelen met wat ik wanneer vertel.
Stap 4: algemene tekst
Wat je exact doet in deze stap zal van persoon tot persoon afhangen. De idee is alleszins dat je een soort van algemene tekst opstelt van wat je allemaal wilt vertellen. De ene zal dat woord voor woord willen doen, terwijl de andere genoeg heeft aan korte sleutelwoorden. Die teksten of sleutelwoorden leg je dan naast je nummers, bv. met post-its, en zo bouw je je optreden op.
Stap 5: oefenen
Deze laatste stap klinkt misschien heel simpel en vanzelfsprekend, maar het is de stap die heel wat zangers vergeten: je bindteksten inoefenen.
Net zoals je je repertoire inoefent, moet je ook je bindteksten inoefenen. Want ook al weet je waarover je het wilt hebben, ook al heb je je bindteksten uitgeschreven, zolang je ze niet oefent, zal je het voor de eerste keer op het podium doen, en dat is waar je brein panikeert. Die bindteksten zijn dan nog altijd iets onbekend, en net dat onwetende veroorzaakt heel vaak stress, paniek en onzekerheden. Dus een goede voorbereiding is van essentieel belang, zodat je brein zich veilig voelt.
‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’
Bindteksten zijn natuurlijk maar één onderdeel van ons zangavontuur. Een ander, misschien wel belangrijker onderdeel, is onze zangtechniek.
Daarom geef ik binnenkort een (gratis!) workshop, ‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’. Daarin leer je de belangrijkste zangtechniek om zonder spanningen, heesheid of onzekerheden te zingen. Ze zal je helpen om je stemkleur warmer, ronder en helderder te maken, en om die hoge noten met heel veel ontspanning te kunnen zingen. Wanneer je de stemvrijheid die je daar zal ontdekken, combineert met het kunnen toespreken van je publiek, dan ben je helemaal in de muzikale zevende hemel!
Ik nodig je dus heel graag uit voor die workshop. Het enige wat je nog hoeft te doen is je aanmelden via zanglesmetmaggie.be/zangtechniek. Ik zie je heel graag daar!
Verder wil ik je aanmoedigen om aan de slag te gaan met die bindteksten, ook al gaat het maar over één tekst. Ik ben alvast heel benieuwd naar jouw ervaring hiermee. Laat mij zeker iets weten in de comments hieronder of via mail of Instagram.
Ik wil je ten slotte bedanken om hier samen met mij opnieuw een stukje van jouw tijd te hebben doorgebracht en aan jouw zangontwikkeling te hebben gewerkt. Ik zie je heel graag volgende week terug. Tot dan!