In 4 Stappen Naar Stemvrijheid
May 23, 2023Wil jij ook heel graag nieuwe zangtechnieken leren, maar zie je door het bos de bomen niet meer en weet je daardoor niet waar te beginnen? Blijf dan zeker zitten, want ik geef je deze week een handig stappenplan daarvoor.
In deze aflevering deel ik iets heel speciaal met jou, namelijk een stukje uit de Zelfzekere Zanger Bootcamp. Die bootcamp was een online event voor zangers dat enkele maanden geleden heeft plaatsgevonden. Normaal deel ik dit niet met mensen die zich hiervoor niet hebben aangemeld, maar wat we in die bootcamp hebben geleerd, is volgens mij zo waardevol dat ik toch een uitzondering maak en stukjes van die bootcamp hier ga delen.
Vandaag wil ik het met jou hebben over het beheersen van zangtechniek. Want als je daar niet op focust, dan kan dat tot stemproblemen leiden. Je blijft dan namelijk op dezelfde problemen en moeilijkheden stoten tijdens het zingen. Je voelt je belemmerd, alsof je stem een limiet heeft. Daardoor zal je sommige nummers misschien ontwijken, nummers met hoge, of net heel lage noten. Op die manier kan je zelfs jouw passie voor het zingen verliezen, en dat zou toch super jammer zijn, niet?
Zangtechniek is natuurlijk een heel brede term. Er bestaan zoveel zangtechnieken, waardoor je je misschien de vraag stelt: waar moet ik beginnen? Is dat bij ademhaling? Bij mijn strottenhoofdpositie bij de hoge noten? Er bestaan zoveel technieken en er is online zoveel informatie te vinden dat je nogal snel in de war kan raken.
Daarom zijn hier vier stappen die je het best kan volgen om je stem te ontwikkelen en die verschillende zangtechnieken te leren.
Stap 1: de basis = ademhaling & ademsteun
De eerste stap is om de basis van alles onder de knie te krijgen, en dat is je ademhaling en ademsteun. Je zou die kunnen vergelijken met de funderingen van een gebouw. Pas wanneer de funderingen aanwezig zijn, kan je er iets stevig op bouwen. En dat geldt ook bij het zingen: als die basiszangtechnieken niet goed zitten, heeft het geen zin om aan andere zangtechnieken te beginnen. Zonder de basis stort alles gewoon in.
>> Weet je niet hoe je je ademsteun kan trainen? Dan geef ik je in deze video een geweldige vocal workout hiervoor!
Stap 2: controle over je registers
De volgende stap is om controle te krijgen over je verschillende stemregisters. In vorige afleveringen hebben we het al gehad over borststem, kopstem en mixed voice. Dat zijn de drie hoofdregisters waar de meeste aandacht aan wordt besteed, maar er bestaan ook andere registers, zoals vocal fry of fluitregister.
Om je een voorbeeld te geven, kan je in bovenstaande video naar een filmpje kijken van Ariana Grande waarin ze die verschillende registers laat horen. Ze begint met vocal fry, gaat dan naar mixed voice, om daarna haar kopstem te gebruiken, en te eindigen in het fluitregister. Mocht je ze de eerste keer niet allemaal hebben gehoord, bekijk het filmpje dan zeker nog een tweede of derde keer.
Is dat niet geweldig? Wanneer je al die verschillende stemregisters kan combineren, zoals Ariana Grande hier doet, kom je tot een prachtig geheel. Het is dus heel belangrijk dat je controle krijgt over die registers, want dan kan je die stemvrijheid ervaren.
Stap 3: je stemkleur kunnen bepalen
De derde stap om jouw zangtechnische toolbox uit te bouwen en stemvrijheid te ervaren, is jouw stemkleur kunnen bepalen.
Sommige zangers haten hun stemkleur, of vinden hun stem totaal niet mooi klinken. Ik heb al vaak met zangers samengewerkt die mij zeiden: “Ik klink vals.” Terwijl ze eigenlijk niet vals klinken: de noten zijn juist, maar ze houden niet van hun stemkleur, omdat het te scherp of te nasaal klinkt, en dat ervaren ze dan verkeerdelijk als vals.
Dus je stemkleur kunnen controleren om je stem mooi te laten klinken, wat ‘mooi’ voor jou ook mag betekenen, is superbelangrijk om die stemvrijheid te ervaren.
>> Pssst, wil jij ook weten wat de krachtigste zangtechniek is om jouw stemkleur écht heel mooi te laten klinken? Lees dan zeker verder, want verderop laat ik je die ontdekken!
Stap 4: extreme zangtechnieken
Ten slotte kunnen we naar de vierde en laatste stap gaan, en dat zijn de extreme of gevorderde zangtechnieken. Dat zijn die zangtechnieken die niet per se belangrijk zijn om gezond te zingen, maar die wel leuk zijn om effectjes toe te voegen aan je stem.
Je zou die extreme zangtechnieken kunnen vergelijken met een taart, waarbij die zangtechnieken de kers op de taart zijn. Denk bijvoorbeeld aan het zingen van luide divanoten zoals Beyoncé of Christina Aguilera doen, of stil zingen, of ‘distortion’ toepassen. Dat zijn allemaal gevorderde zangtechnieken die je als kers aan jouw muzikale taart kan toevoegen.
Vocal workouts
Nu, bij het aanleren van een nieuwe zangtechniek is het belangrijk om die nieuwe manier van zingen in je stemgeheugen op te nemen. Het is een beetje zoals schrijven: op school heb je vroeger waarschijnlijk honderd keer de ‘A’ moeten schrijven zodat die letter in het spiergeheugen van je vingers zou raken. Hetzelfde geldt voor zangtechniek.
Daarom is het belangrijk om vocal workouts te doen wanneer je een nieuwe zangtechniek in de praktijk wil omzetten. Je kan uren aan een stuk meezingen met je favoriete artiest op YouTube, maar daarmee train je je stemspieren niet. Door doelgerichte oefeningen te doen zal je pas écht het verschil voelen, en dat is waarom zo’n vocal workouts zo belangrijk zijn. Pas dan kan je die zangtechnieken sneller toepassen wanneer je een nummer zingt, want dan zit het al in je spiergeheugen.
‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’
Wil jij ook aan de slag gaan met nieuwe zangtechnieken zodat je nog meer kan groeien als zanger? Dan nodig ik je graag uit voor de workshop ‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’. Daarin bekijken we samen die ene belangrijke zangtechniek die jou zal helpen om jouw stemkleur echt heel mooi te maken. Ze zal je helpen om je stemkleur warmer, ronder en helderder te maken, en om die hoge noten met heel veel ontspanning te kunnen zingen.
Wil jij weten wat die zangtechniek is? Meld je dan vliegensvlug aan via zanglesmetmaggie.be/zangtechniek. Ik zie je heel graag daar!
Ik wil je ten slotte bedanken om hier opnieuw samen met mij een stukje van jouw tijd te hebben gespendeerd. Ik zie je heel graag volgende week opnieuw. Tot dan!