Hou Je Zenuwen Onder Controle Met Deze Pre Performance Routine

inspiratie mindset Dec 19, 2023

Wil jij ook je zenuwen onder controle kunnen houden vooraleer je gaat optreden? In de aflevering van deze week help ik jou een pre-performance routine op te stellen die jou daarbij zal helpen.

Veel beginnende, onwetende zangers bereiden zich zangtechnisch goed voor op hun optreden, maar vergeten één belangrijk element, en dat is de mentale voorbereiding. Het is uiteraard belangrijk om te weten wat je hoe moet zingen, maar het is nog belangrijker om ook mentaal klaar te zijn voor een optreden. Enkel zo kan je de stress en zenuwen onder controle houden. Zie het als een andere spier die je traint, iets dat je kan oefenen.

Wanneer beginnende zangers stress voelen, laten ze zich er bovendien volledig door overnemen, als een blaadje dat door de wind wordt meegenomen. Dat willen we uiteraard niet.

 

De getrainde zanger

Eens we ons bewust zijn van die fouten, dan komen we terecht in de wereld van de zelfzekere, getrainde zanger. Die zanger herkent stress en paniek, maar kiest zelfstandig voor een positievere energie die meer kracht geeft.

De getrainde zanger is zich ook heel bewust van zijn lichaam en gedachten, en merkt daardoor sneller stress of paniek op. Zo kan hij opnieuw die gevoelens omdraaien naar iets positief.

En hoe slaagt hij daarin? Door regelmatig dat mentale aspect van het zingen te trainen, en zich bij een optreden niet alleen technisch, maar ook mentaal voor te bereiden.

Zoals je weet vertrekken we bij alles wat we hier doen vanuit de vier pijlers van de Zing Je (Zelf) Vrij-formule: mindset, zangtechniek, creativiteit, en verbinding. Vandaag bevinden we ons die laatste pijler.

Bij het in elkaar steken van een pre-performance routine is het belangrijk om die dingen te vinden die bij jou passen. Je kan wel honderden boeken lezen, of ik kan jou hier vertellen wat ik allemaal doe, maar dat wil niet zeggen dat die dingen ook voor jou zullen werken. Iedereen is uniek en functioneert anders. Het komt er dus op aan om op zoek te gaan naar wat voor jou werkt.

 

Toolbox

Om jouw pre-performance routine samen te stellen gaan we eerst een soort toolbox samenstellen waarin verschillende technieken zitten.

Om te beginnen wil ik je vragen om terug te denken aan een moment in je leven waar je zenuwen of stress ervaarde, maar waar je ze ook de baas kon. Dat kan recent zijn, maar dat kan bv. ook een gebeurtenis zijn uit je kindertijd. Wanneer heb je ooit zenuwen gevoeld, maar kon je ze ook overbruggen?

Wat heb je toen gedaan om die zenuwen te bedwingen? Wat waren je gedachten? Wat waren de technieken die je toen gebruikte om dat te doen?

Zo, nu heb je al je eerste techniek(en) om in je toolbox te steken. Hieronder overloop ik nog een aantal andere technieken om je toolbox verder uit te breiden.

  • Meditatie

Tijdens een meditatiesessie kan je focussen op je ademhaling, op de manier waarop je voeten op de grond staan…

  • Beweging

Vooraleer ik zelf een workshop geef, vind ik het altijd superfijn om te dansen. Vaak zet ik dan ‘Don’t stop me now’ van Queen op en begin ik gewoon te dansen. Ik ben verre van de beste danseres, maar het helpt mij om de energie door mijn lijf te laten stromen en volledig in het hier en nu te zijn. En de stress schud ik er in één beweging mee af.

  • Praten

Veel zangers die stress of onzekerheid ervaren, houden dat voor zichzelf. Vaak kan het helpen om die gevoelens uit te spreken en te delen met je publiek. Je zal merken dat die gevoelens direct minder sterk worden. Het is een theorie die ook de Amerikaanse professor en auteur Brené Brown aanhaalt in haar boek De kracht van kwetsbaarheid: door je kwetsbaarheden te delen, verdwijnen ze als sneeuw voor de zon.

  • Ademen

Het lijkt zo simpel, maar het is o zo belangrijk: ademen. Vooral je middenrifademhaling activeren is hierbij belangrijk. Er bestaan specifieke technieken zoals ‘box breathing’, of je kan je ademhaling tellen. Maar gewoon aanwezig zijn met je ademhaling kan ook helpen, door één hand op je hart en één hand op je buik te leggen, en je ademhaling te voelen zonder ze te willen beheersen.

  • Visualisatie

Deze techniek werkt voor mij persoonlijk heel goed. Tijdens een visualisatieoefening ga je je letterlijk je performance visualiseren. In je hoofd zie je jezelf optreden, zie je je daar vol zelfvertrouwen op het podium staan, en alles verloopt perfect. Op die manier creëer je een soort veiligheid voor je brein. Dat kan namelijk geen onderscheid maken tussen wat gevisualiseerd is en wat echt gebeurt. Wanneer in je visualisatie alles dus tien keer perfect verlopen is, en je komt vervolgens echt in die situatie terecht, dan “weet” je brein dat het deze keer ook perfect zal verlopen. Zo krijgt paniek geen kans.

  • Zingen

Zingen zelf kan ten slotte ook een geweldige mentale voorbereiding zijn. Soms gewoon al neuriën en de trilling van je stem in je borstkas voelen, kan helpen. Maar ook luidop zingen wat je maar wil, waarbij je iets zingt dat jouw gevoel van dat moment perfect “weerklankt”.

 

Routine samenstellen

Nu je een toolbox hebt samengesteld met technieken die je kunnen helpen tijdens je mentale voorbereiding, is het tijd om jouw eigen pre-performance routine vorm te geven. Dat doe je niet door weken te zitten nadenken wat de perfecte routine zou kunnen zijn. Wel door die verschillende technieken uit te testen, te behouden wat werkt, en zo jouw eigen routine te ontwikkelen en te verfijnen.

Heb je bv. nog nooit gemediteerd, dan kan je een meditatie uitproberen vóór je volgende optreden. Na je optreden ga je dan kijken of die meditatie gewerkt heeft of je nog meer stress heeft bezorgd. Als dat laatste het geval is, wat zou dan beter kunnen werken voor jou? Door op die manier te testen en te selecteren, stel je jouw ideale ‘mental practice’ samen.

 

‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’

Die ‘mental practice’ is natuurlijk heel belangrijk. Maar minstens even belangrijk is een goede zangtechnische voorbereiding.

Om jouw alvast een goede zangtechnische basis te geven, geef ik binnenkort een (gratis!) workshop, ‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’. Daarin leer je de belangrijkste zangtechniek om zonder spanningen, heesheid of onzekerheden te zingen. Ze zal je helpen om je stemkleur warmer, ronder en helderder te maken, en om die hoge noten met heel veel ontspanning te kunnen zingen.

Ik nodig je dus heel graag uit voor die workshop, zodat jij de ideale balans kan creëren tussen een mentale en een zangtechnische voorbereiding. Het enige wat je nog hoeft te doen is je aanmelden via zanglesmetmaggie.be/zangtechniek. Ik zie je heel graag daar!

Ik wil je ten slotte bedanken om hier samen met mij opnieuw een stukje van jouw tijd te hebben doorgebracht en aan jouw zangontwikkeling te hebben gewerkt. Ik zie je heel graag volgende week terug. Tot dan!