Door De "Vocal Break" Zingen

zangtechniek Aug 20, 2024

Herken je dat gevoel wanneer je hoger en hoger zingt en je een soort van limiet in je stem lijkt te bereiken? In deze aflevering leer je aan de hand van de juiste zangtechniek hoe je die limiet, of "vocal break", kunt overbruggen!


VIDEO

Veelvoorkomende Fouten bij Beginnende Zangers

  • Beperking tot één register: Veel zangers geloven dat ze alleen in hun borststem kunnen zingen, zonder zich bewust te zijn van de verschillende registers die bestaan.

  • Heesheid als normaal beschouwen: Heesheid tijdens het zingen wordt vaak als normaal ervaren, terwijl het eigenlijk een teken van foutief stemgebruik is.

  • Verlies van flexibiliteit: Beginnende zangers denken vaak dat hun bereik vaststaat en dat er weinig aan te veranderen valt.

  • Onbekend met andere stemtechnieken: Er is een gebrek aan kennis over alternatieve zangtechnieken die de stem kunnen verbeteren.

Het is essentieel om deze misvattingen te doorbreken. Getrainde zangers begrijpen dat er meer mogelijkheden zijn en dat het ontwikkelen van een goede zangtechniek cruciaal is voor hun vooruitgang.

Het Verschil Tussen Borststem en Kopstem

Een van de belangrijkste stappen in het overbruggen van de vocal break is het begrijpen van het verschil tussen borststem en kopstem. Deze twee registers hebben verschillende functies en het is belangrijk om ze te herkennen en te gebruiken.

Wat is Borststem?

Borststem is de krachtigere stem die je gebruikt voor lagere noten. Je kunt het voelen als een trilling in je borst wanneer je deze stem gebruikt. Probeer eens een lage "AAAAAAA" te zingen en voel de resonantie in je borst.

Wat is Kopstem?

Kopstem daarentegen is lichter en wordt gebruikt voor hogere noten. Het kan vaak moeilijker zijn om controle over deze stem te krijgen, maar het is essentieel voor het zingen van hoge tonen.

Het is cruciaal om het verschil tussen deze twee stemmen te begrijpen, zodat je ze effectief kunt gebruiken in je zang.

Praktische Oefening: Zingen met Borststem en Kopstem

Nu we de basis hebben gelegd, laten we een praktische oefening doen. We gaan het refrein van "I Was Here" van Beyoncé zingen. Begin met het zingen in je borststem. Probeer het refrein te zingen en voel hoe dat voor jou aanvoelt.

"I was here. I lived, I loved. I was here. I did, I've done."

Hoe voelde dat? Was het moeilijk? Pijnlijk? Of ging het goed? Neem deze gevoelens waar, want ze zijn belangrijk voor je ontwikkeling.

Overstappen naar Kopstem

Nu gaan we hetzelfde refrein zingen, maar deze keer in kopstem. Dit kan in het begin wat onwennig voelen, maar probeer het eens.

"I was here."

Vergelijk de ervaring met de borststem. Hoe voelt dit voor jou? Is het gemakkelijker, of juist moeilijker?

De Mix Voice: De Kracht van Combinatie

Nu we de borststem en kopstem afzonderlijk hebben geoefend, is het tijd om ze te combineren. Dit noemen we de mix voice. Het combineren van deze twee registers stelt je in staat om krachtige, hoge noten te zingen zonder de spanning die vaak optreedt bij het gebruik van alleen de borststem.

Wat is Mix Voice?

Mix voice is een techniek waarbij je de kracht van de borststem en de hoogte van de kopstem mengt. Dit geeft je de mogelijkheid om met meer controle en kracht te zingen.

Oefening: Mix Voice met Twang

Laten we nu een oefening doen met mix voice. Begin met het zingen in je kopstem, maar voeg een element van 'twang' toe. Twang is een techniek die helpt om de borstenspier actief te maken, zelfs wanneer je in je kopstem zingt.

Probeer het refrein opnieuw te zingen, maar dit keer in mix voice:

"I was here. I lived, I loved. I was here. I did, I've done."

Voel je het verschil? Dit kan in het begin uitdagend zijn, maar met oefening zal het steeds gemakkelijker worden.

Belang van Geduld en Oefening

Het ontwikkelen van een goede zangtechniek kost tijd. Sommige zangers zullen snel vooruitgang boeken, terwijl anderen meer tijd nodig hebben. Wees geduldig met jezelf en blijf oefenen.

Conclusie

Het overbruggen van de vocal break is een proces dat begint met het begrijpen van de verschillende zangtechnieken. Door te werken aan je borststem, kopstem en mix voice, kun je je zang naar een hoger niveau tillen.

Als je meer wilt leren over zangtechniek, nodig ik je uit voor een gratis workshop. Hierin gaan we dieper in op de technieken die je nodig hebt om jouw zangvaardigheden te verbeteren. Blijf oefenen, wees geduldig, en je zult de vruchten van je arbeid plukken.

Tot de volgende keer, en veel plezier met zingen!

 

Wil je ook graag beter leren zingen? Start dan bij het verbeteren van je zangtechniek. Meld je aan voor deze unieke workshop die je de krachtigste zangtechniek leert om je passie voor het zingen vol zelfvertrouwen en zonder heesheid of spanningen te delen met de buitenwereld (en ja, het is gratis)! Meld je hier (gratis) aan: www.zanglesmetmaggie.be/zangtechniek 

Wil je lid worden van onze geweldige community? Meld je hier aan: https://www.facebook.com/groups/2558160180899785/

Meer van dit? https://zanglesmetmaggie.be