Beste Apparatuur Voor Zangers

inspiratie Jun 20, 2023

Wil jij weten welke apparatuur je nodig hebt om het meeste uit jouw zangsessies te halen? In deze aflevering help ik jou op weg om jouw eigen set-up op te bouwen.

Veel beginnende, onwetende zangers kopen allerlei apparatuur om te beginnen zingen zonder ze eigenlijk uit te testen. Dat willen we natuurlijk niet. Als we ergens in investeren, willen we dat het ons ondersteunt en helpt doorheen ons zangavontuur.

Veel beginnende zangers zijn ook overweldigd door alle informatie die bestaat over apparatuur, en weten daardoor niet waar ze moeten starten. Ze willen weleens met een microfoon zingen, maar weten niet welke dan eigenlijk de beste is.

Eens we die fouten niet meer maken, komen we stilletjes aan in de wereld van de zelfzekere zanger terecht. Die zanger informeert zich en gaat dingen uittesten vooraleer erin te investeren. In deze aflevering wil ik jou helpen daar te geraken en de juiste beslissingen te nemen.

Maar wat is die juiste beslissing nu? Wel, dat is de beslissing die voor jou juist is. Niet voor mij of voor iemand anders. Ik zal je hieronder dus bepaalde zaken aanraden om je de basis mee te geven, maar de beslissing ligt uiteindelijk nog steeds bij jou.

Zoals je weet vertrekken we altijd vanuit de vier grote pijlers van de Zing Je (Zelf) Vrij-formule: mindset, zangtechniek, creativiteit, en verbinding. Vandaag zitten we helemaal in die laatste pijler, want investeren in apparatuur zal ons helpen om makkelijker connectie te leggen met onze luisteraar. Door op te treden, of iets op te nemen. 

 

Doel

Om te beginnen moet je weten waarvoor jij materiaal wilt aankopen. Wat is het doel dat je ermee wilt bereiken? Sommige zangers willen op een podium of in een koor gaan zingen. Anderen willen gewoon op sociale media dingen delen. Nog anderen willen zichzelf kunnen opnemen om feedback te vragen.

Over het algemeen zijn er twee categorieën: live zang, en studiozang of opnamezang. Bij live zang treed jij live voor iemand anders op. Bij opnamezang neem je jezelf op, bv. om feedback te krijgen of voor sociale media. Beide hebben een heel andere set-up nodig. Weten waarvoor jij apparatuur wilt is dus de eerste stap.

 

Budget

Eens je dat weet, kunnen we gaan kijken naar je budget. Bij de twee opstellingen van hierboven kan je namelijk voor heel dure apparaten kiezen, maar ook voor een budgetvriendelijke optie. Bepalen hoeveel jij erin wilt investeren is dus een belangrijke tweede stap vooraleer je die keuze maakt. 

Vervolgens gaan we kijken wat de set-up is voor enerzijds live zang, en anderzijds opnamezang. Ik zal je hieronder vooral de basis meegeven, en je een paar producten aanraden, maar het belangrijkste is nog steeds dat je zelf dingen gaat uitproberen en testen. Wat je koopt moet namelijk passen bij jou en bij jouw stem, en je moet je er zelf goed bij voelen. Én het moet passen binnen jouw budget.

 

Live zang

Wanneer je live voor een publiek wilt zingen, is het logisch dat je gebruikmaakt van een technische installatie die jouw klank versterkt. Zo’n opstelling bestaat meestal uit een microfoon, een kabel, en een box. Afhankelijk van de box die je kiest, heb je ook nog een extern mengpaneel nodig. Als je voor een zogenaamde actieve luidspreker kiest, dan zit dat al in de box ingebouwd. 

Voor live zang is het aangeraden om voor een dynamische microfoon te kiezen. De microfoon die ik zelf al heel mijn zangcarrière gebruik is de Shure Beta 58A. De meeste stemmen klinken daar prachtig door en het is mijn absolute favoriet!

Als kabel neem je een XLR-kabel, dat is een specifieke kabel met drie pinnen aan het uiteinde. De luidspreker die ik aanraad is de Bose S1 Pro. Die heeft een microfooningang, en nog een tweede ingang die je kan gebruiken om bv. je gitaar of piano aan te sluiten. Bovendien heeft hij ook bluetooth, waardoor je bv. een karaokefilmpje op YouTube kan laten afspelen waar je dan over zingt. En je kan ook je computer aansluiten via een mini-jack. 

Dat zijn natuurlijk mijn voorkeuren. Jij mag natuurlijk andere apparaten kiezen, maar de opstelling blijft wel dezelfde: een (dynamische) microfoon, een XLR-kabel, en een box.

 

Opnamezang

Wanneer je je stem wilt opnemen en/of een filmpje wil posten op sociale media, dan heb je een andere opstelling nodig dan bij live zang. Je kan kiezen voor een uitgebreide set-up, maar je kan ook voor een simpele opstelling gaan. Ik zal je eerst de uitgebreide geven, en daarna de simpele.

Voor opnamezang werk je best met een condensatormicrofoon, samen met een popfilter. Een condensatormicrofoon is veel gevoeliger voor geluid dan een dynamische en gaat ook veel sneller piepen als je ermee zou optreden. De popfilter - dat is die zwarte schijf vóór de microfoon die je in de video hierboven ziet - zal dan weer bepaalde klinken wegfilteren, vooral de plofklanken zoals de p en de b. De condensatormicrofoon die ikzelf gebruik - en die je in de video ziet - is de AKG P120 (mijn popfilter is niet van een specifiek merk).

Daarnaast gebruik je een XLR-kabel om je microfoon aan te sluiten op een soundbox. Die soundbox laat het geluid binnenkomen en stuurt het door naar je computer. Mijn soundbox is een Focusrite Scarlett 2i2.

Wanneer je jezelf wilt opnemen, heb je vervolgens nog een DAW-station nodig, wat staat voor Digital Audio Workstation. Dat zijn programma’s die ervoor zorgen dat het geluid dat via je soundbox je computer binnenkomt gelezen kan worden door je computer. Zelf raad ik Logic Pro aan, wat wel betalend is en voor Mac. Een gratis programma is Garage Band. Voor Windows heb je FL Studio of Audacity.

Dit was de uitgebreide set-up, maar het kan ook simpeler. Je kan iets kleiner gaan en werken met een USB-microfoon. Degene die ik aanraad is de Blue Yeti, die kan je gewoon met een USB-kabel direct aansluiten op je computer, zonder soundbox ertussen.

Een derde mogelijkheid is werken met bepaalde zangapps. Zo heb je Smule en StarMaker waarbij je kan meezingen met een karaokenummer, dat kan opnemen en dan delen op sociale media.  

 

‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’

Nu, je kan dan wel de hipste apparatuur hebben die er bestaat, als jouw zangvaardigheden niet ontwikkeld zijn, dan zal je nog altijd geen degelijk optreden kunnen geven of een goede opname kunnen maken. Alles begint dus met een goede zangtechniek.

Daarom geef ik binnenkort een gratis workshop, ‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’, waarin ik je de belangrijkste zangtechniek leer om zonder spanningen, heesheid of onzekerheden te zingen. Ze zal je helpen om je stemkleur warmer, ronder en helderder te maken, en om die hoge noten met heel veel ontspanning te kunnen zingen.

Wil jij weten wat die zangtechniek is? Meld je dan vliegensvlug aan via zanglesmetmaggie.be/zangtechniek. Ik zie je heel graag daar!

Ik wil je ten slotte bedanken om hier opnieuw samen met mij jouw tijd te hebben doorgebracht, en heel graag volgende week terug. Tot dan!