7 Stappen Om Een Nummer In Te Studeren

inspiratie zangtechniek Sep 12, 2023

Wil jij een nummer instuderen, maar weet je niet goed hoe je daaraan moet beginnen? In deze aflevering geef ik jou het ideale stappenplan om dat nummer naar een hoger niveau te tillen!

Veel onwetende, beginnende zangers oefenen namelijk wel, maar zonder duidelijk doel of richting voor ogen. Ze zetten een nummer op, en zingen gewoon lekker mee. Dat is natuurlijk heel leuk, maar ze weten niet goed waar ze op moeten letten tijdens het zingen. Ze hebben geen proces om het meeste uit hun oefensessies te halen.

Misschien herken je jezelf wel in deze fout. Nu, eens we ons daarvan bewust zijn, kunnen we er ook iets aan veranderen. En zo komen we stilaan in de wereld van de zelfzekere zanger terecht.

Want eens je in die fase zit, dan weet je exact wat je moet doen om het meeste uit je oefensessies te halen. Je hebt een duidelijk doel voor ogen. Het is namelijk één iets om tijd vrij te maken om te oefenen, maar het is nog iets anders om die tijd productief in te vullen.

Heel vaak maken we wel tijd om iets te doen, maar doen we het maar half en half. En dan boeken we uiteraard geen resultaat. Als zelfzekere zanger weet je wel exact wat je moet en kan doen om je tijd productief in te vullen.

De zelfzekere zanger heeft ook een heel duidelijk proces. Hij weet stap voor stap wat hij moet doen. Wanneer hij een nieuw nummer wil instuderen, dan weet hij ‘dit moet eerst gebeuren, en dan dit’.

 

De efficiënte oefensessie

Zoals je weet, werken we hier altijd vanuit de vier grote pijlers van de Zing Je (Zelf) Vrij-formule: mindset, zangtechniek, creativiteit, en verbinding. Vandaag bevinden we ons in de zangtechnische pijler.

Dit onderdeel is eigenlijk een onderdeel van wat ik noem ‘de efficiënte oefensessie’. In de ‘singing insiders’, onze geweldige community van gepassioneerde zangers die beter willen leren zingen, leg ik uit dat de tijd die je vrijmaakt om te zingen, uit vier fases bestaat. Vandaag zitten we in de fase van het repertoire. Het is de fase waarin je de zangtechnieken die je hebt geleerd in de praktijk zet via een nummer. Daarvoor zijn er verschillende stappen die je kan nemen.

Nu, het stappenplan hieronder is mijn persoonlijke stappenplan. Moét jij dat volgen? Ja en nee. Als die stappen voor jou werken, geweldig! Maar wissel je liever een paar stappen, dan is dat ook oké. Ik wil je vooral uitnodigen om hier inspiratie uit te halen. Het belangrijkste is dat je een proces vindt dat voor jou werkt en dat je kan herhalen.

Het stappenplan dat ik altijd doorloop, bestaat uit 7 stappen.

 

Stap 1: nummer kiezen

De eerste stap lijkt heel simpel, maar veel zangers hebben moeite met het kiezen van een nummer. Ze vragen zich vaak af: welk genre past bij mijn stem? 

Mijn antwoord op die vraag is altijd: wat wil jíj graag zingen? Waar haal jíj plezier en voldoening uit? Is dat bijvoorbeeld countrymuziek, dan kunnen we gaan kijken wat dat genre nodig heeft van jouw stem. Misschien wat meer scherpte, en dan kunnen we daaraan werken.

Gebruik dus de verschillende zangtechnieken die er zijn om jouw stem in jouw favoriete genre te doen passen, in plaats van omgekeerd, en je af te vragen welk genre bij je stem past. Kies dus een nummer dat jij graag wil zingen, en bepaal wat je met dat nummer wil doen.

 

Stap 2: toonaard bepalen

De volgende stap is het bepalen van de toonaard waarin je het nummer zal zingen. Dat zal ervoor zorgen dat jouw stem het meest tot haar recht zal komen.

Stel dat je bv. ‘Let it be’ van The Beatles wil zingen, maar je vindt de originele toonaard wat te hoog voor jouw stem, kies dan een lagere toonaard. Op die manier zal jouw stem er veel beter uitkomen.

In deze video heb ik het trouwens nog uitgebreider over de toonaard van een nummer.

 

Stap 3: nummer instuderen

In de derde stap ga je het nummer meezingen en luisteren naar de melodie. Waar gaat die naartoe? Hoe zit het met het ritme?

In deze stap focus je enkel op het zingen, nog niet op zangtechniek of emotie. Dat is iets voor later. Nu focus je vooral op hoe het nummer in elkaar zit, zodat je op het einde van deze stap het nummer van begin tot eind kan doorzingen en weet waar het nummer naartoe gaat.

Dit is ook de stap waarin jouw intern gehoor naar boven komt, zodat je zuiver en toonvast kan gaan zingen.

 

Stap 4: moeilijkheden aanduiden

In de vorige stap zal je misschien gemerkt hebben dat bepaalde noten te hoog waren om mee te zingen, of dat bepaalde noten te luchtig klonken. Of misschien was een krul halverwege het nummer niet 100 procent juist. Daarom ga je in deze stap het nummer nog eens doorzingen en aanduiden waar de moeilijkheden exact zitten.

 

Stap 5: zangtechnieken toepassen

Nu je weet wat de moeilijkheden zijn, kan je gaan kijken welke zangtechnieken jou kunnen helpen om die moeilijkheden te overwinnen. 

Wanneer ik het heb over zangtechnieken, praat ik altijd over een rugzak waarin verschillende zangtechnieken zitten die je kan uitproberen. Je hebt bijvoorbeeld ‘bite’ en ‘cry’, je hebt ‘mixed voice’, ademsteun, glottaal aanzetten, enzovoort.

Stel dat je een hoge noot hebt die moeilijk gaat, dan kan je eens ‘cry’ uit je rugzak met zangtechnieken halen, en zien of dat werkt. Werkt dat niet, dan steek je het gewoon terug en probeer je misschien eens ‘mixed voice’ met ‘twang’. Wie weet werkt dat wel.

Zie je? Wanneer je zoveel mogelijk zangtechnieken in jouw rugzak hebt zitten, kan je gaan experimenteren met welke waarbij past. En dat is waar je uiteindelijk stemvrijheid zal ervaren.

Want spijtig genoeg is er geen vaste formule die zegt welke zangtechniek bij welke noot past. We hebben allemaal een unieke stem, dus gebruiken we onze stem ook allemaal op een andere manier. Het belangrijkste is dus dat je een zangtechniek vindt die bij jouw stem past binnen een bepaald nummer.

 

Stap 6: vanuit welk perspectief?

In deze stap kijk je verder dan de pure zangtechniek, en vraag je je af wat het nummer je nu vertelt. Welk verhaal zit erachter? Welke emotie zit erin? En vooral: wat is jouw perspectief?

Want het is niet omdat The Beatles ‘Let it be’ vanuit een bepaald perspectief hebben gezongen, dat jij dat ook zo moet doen. Jij kan er misschien een andere betekenis aan geven.

Of neem ‘Hello’ van Lionel Richie. Je kan dat nummer vanuit een heel romantisch perspectief bekijken: ik hou van jou, je bent de vrouw van mijn leven. Maar je kan het ook vanuit het perspectief van een stalker zingen: ik volg je overal en ik zie wat je doet. Dan is het plots geen romantisch nummer meer.

Vanuit welk perspectief wil jij dus het nummer zingen dat je hebt gekozen? Het is heel interessant om daarmee te spelen.

 

Stap 7: herhalen, herhalen, herhalen

Ten slotte komen we bij de laatste stap, en dat is: herhalen, herhalen, en nog eens herhalen. Niet per se voor het plezier, maar vooral om alles wat je geoefend hebt in jouw spiergeheugen te krijgen.

Je spiergeheugen kan je zien als je parachute of je trampoline, datgene waarop je kan terugvallen als je loslaat. Wanneer je op een podium gaat zingen, wil je namelijk niet bezig zijn met je strottenhoofdpositie, je ademhaling, of het activeren van je ‘mixed voice’. Op het podium wil je genieten en een connectie maken met je luisteraar, en niet met je gedachten bij je zangtechniek zitten.

Er komt dus een moment waarop je het denken moet leren loslaten en erop moet vertrouwen dat je spiergeheugen die zangtechnieken heeft opgenomen. Vertrouwen dat je lichaam weet wat het moet doen om dat nummer te zingen. 

En eens je op dat vertrouwen kunt steunen, zal je stemvrijheid ervaren tijdens het zingen. Niet enkel stemvrijheid dankzij de zangtechnieken, maar ook die innerlijke vrijheid. Want als je vertrouwen hebt, dan is er geen angst, geen stress, geen zenuwen. Dan is er alleen maar excitement. Excitement over ‘ik mag hier zijn en mijn verhaal delen’. Is dat niet geweldig?

 

‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’

Dit zijn dus de 7 stappen die je kan zetten om een nummer in te studeren.

Het zal je waarschijnlijk opgevallen zijn dat zangtechniek daarbij een belangrijk onderdeel is. In stap 5 sprak ik over een rugzak waaruit je verschillende zangtechnieken kan halen om jouw nummer te zingen. Die rugzak moet natuurlijk gevuld raken, en daar wil ik jou heel graag bij helpen.

Daarom organiseer ik binnenkort een gratis workshop, ‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’, waarin we samen die rugzak zullen beginnen vullen. Je leert er de belangrijkste zangtechniek om zonder spanningen, heesheid of onzekerheden te zingen. Ze zal je helpen om je stemkleur warmer, ronder en helderder te maken, en om die hoge noten met heel veel ontspanning te kunnen zingen.

Ik nodig je heel graag uit voor die workshop. Het enige wat je nog hoeft te doen is je aanmelden via zanglesmetmaggie.be/zangtechniek. Ik zie je heel graag daar!

Ik wil je ten slotte opnieuw heel erg bedanken om hier samen met mij jouw tijd te hebben doorgebracht. Heel graag tot volgende week. Tot dan!