5 Fouten Die Je Vals Doen Zingen

mindset Nov 22, 2022

In deze aflevering leer je de 5 fouten kennen die ervoor zouden kunnen zorgen dat je vals gaat zingen, zodat je die kunt vermijden en zo zuiver mogelijk kan zingen.

Waar we het vandaag vooral over zullen hebben, is zangtechniek. Je weet dat er 4 grote pijlers zijn in de ‘Zing Je (Zelf) Vrij’-formule, en vandaag bevinden we ons in de tweede pijler van de zangtechniek. 

Wat zijn nu die 5 fouten die de meeste beginnende en onwetende zangers maken waardoor ze vals klinken?

 

1. Intern gehoor niet trainen

 Zingen bestaat uit twee grote fases. Ten eerste moeten we horen wat er gezongen moet worden. Ten tweede moeten we onze stembanden laten trillen zodat er geluid ontstaat en er gezongen wordt. 

Heel vaak gaan onwetende zangers enkel op die tweede fase focussen, en vergeten ze de eerste fase, die nog belangrijker is. Want als je niet hoort waar de muziek naartoe gaat en hoe je stem moet klinken, hoe kan je dan verwachten dat je de juiste noten zingt wanneer je je stembanden in actie laat schieten? 

Het is dus heel belangrijk om je intern gehoor te trainen zodat je goed weet waar je naartoe moet met je stem. 

 

2. Oefenen zonder begeleiding

Veel beginnende zangers zetten de radio aan, of gaan naar Spotify of YouTube, tikken hun favoriete nummer in en zingen lekker mee. Dat is natuurlijk superleuk, maar het is niet hoe je doelgericht en bewust kunt oefenen. 

Waarom niet? Omdat je op dat moment niet blijft stilstaan bij welke zangtechnieken de artiest in een bepaald nummer gebruikt. Door gewoon mee te zingen en niet te blijven stilstaan bij hoe je je stem kan gebruiken, waar je moet ademen, of waar je moet schakelen tussen de verschillende registers, kan het zijn dat je je stemspieren foute gewoontes aanleert. Op termijn zal je zo op bepaalde moeilijkheden stoten tijdens het zingen, denk aan spanning, heesheid, een kriebel op de stem, moeite om in de hoogte of de laagte te gaan zingen…

En dat willen we uiteraard niet, we willen onze stem kunnen beheersen op een goede en gezonde manier. Blijven stilstaan bij de verschillende zangtechnieken is daarom van essentieel belang.

 

3. Niet bewust zijn van verschillende registers

Als je naar een bepaald nummer luistert, zal je verschillende stemregisters horen. Je hebt borststem, kopstem, mixed voice, fluitregister, fry… Allemaal registers die ervoor zorgen dat we met een heel ontspannen maar toch krachtige stem stemvrijheid kunnen ervaren. 

Als we in één register blijven zingen, dan voelen we ons heel snel gelimiteerd. Veel “borststemzangers” voelen dat. Stel dat je de hele tijd in borststem blijft zingen, en je zingt dan die hoge noten, dan ga je op je stem duwen en op een bepaald moment kan het zijn dat je een plafond voelt. 

Dat willen we uiteraard niet. Wij willen heel makkelijk kunnen switchen tussen borststem, kopstem, en alles daartussen. Je kan dat trainen. Daarom dat er in ‘Van A tot Zingen’ heel wat vocal workouts zijn om die schakels tussen de verschillende registers te trainen.

 

4. Te laat schakelen tussen registers

Veel zangers die zich wél bewust zijn van de verschillende stemregisters, maken dan weer de fout om te laat te schakelen tussen die registers. Dan blijven ze duwen op hun borststem, om dan ineens te schakelen naar kopstem. 

Een simpel regeltje kan je hierbij helpen: wanneer je spanning voelt, zowel in de hoogte als in de laagte, is het meestal een teken dat je te laat bent om te schakelen. Voel je geen spanning, dan zit je goed. 

 

5. “Vals zingen” verwarren met klankkleur

Ik had onlangs iemand in mijn studio waarmee ik samenwerk die zei dat ze vals zingt. “Laat eens horen”, zei ik. Dus zong ze het refrein van een nummer, en het interessante was dat de noten die ze zong juist waren, maar dat ze ze zelf beschreef als vals. En ik begreep waarom. Want haar stem klonk vrij schel, waardoor je zou kunnen zeggen dat ze vals klonk (ga naar minuut 8:49 in de video voor een voorbeeld). 

Maar vals zingen betekent dat je bepaalde noten zingt die niet passen binnen de muzikale context. Toch zal de onwetende zangers heel vaak de klankkleur of de “mooiheid” van de klankkleur verwarren met vals zingen. 

Wat we dan moeten doen is kijken hoe je je stemkleur kan aanpassen zodat die mooi klinkt. En dat kan je doen door de nodige zangtechnieken toe te passen.

 

Ontdek de krachtigste zangtechniek

Wanneer je deze 5 fouten niet meer maakt, dan kom je terecht in de wereld van de zelfzekere zanger. Die heeft controle over zijn stem en kan die beheersen. Op dat moment is een hoge of een lage noot geen moeilijkheid meer voor jou, ervaar je stemvrijheid en kan je nog meer genieten van het zingen. Is dat niet waar we allemaal naar streven?

Zoals je waarschijnlijk zal gemerkt hebben, is zangtechniek heel belangrijk om deze 5 fouten te vermijden. Daarom organiseer ik binnenkort de workshop ‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’. Deze workshop zal jou helpen om deze fouten te vermijden en je stemkleur mooier te maken, zodat je vals zingen niet meer verwart met “mijn stem is niet mooi”. 

De workshop is helemaal gratis, je hoeft je enkel nog aan te melden via zanglesmetmaggie.be/zangtechniek. Ik kijk er alvast naar uit om je daar te zien!

 

Ik wil je ten slotte opnieuw heel erg bedanken om jouw tijd hier samen met mij te hebben doorgebracht, en heel graag tot volgende week!