3 Manieren Om Optredens Te Strikken Als Beginnende Zanger

inspiratie Aug 27, 2024

Misschien ben je al eventjes aan het zingen en denk je: het is eens tijd om andere mensen daarvan te laten meegenieten. En dan komt de vraag: maar hoe begin ik eraan? Wel, in deze aflevering ontdek je drie manieren hoe je optredens kunt gaan boeken als beginnende zanger. 

 


 

Veel voorkomende fouten van beginnende zangers

Voordat we gaan kijken naar de drie manieren om optredens te boeken, wil ik eerst een stap terugnemen en het hebben over veel voorkomende fouten die veel beginnende zangers maken. De eerste is dat veel beginnende zangers zich niet klaar voelen. Dat is herkenbaar. Veel beginnende zangers zeggen dat ze nog niet klaar zijn om op te treden. Ze doen het nog niet goed genoeg.

Dat is het volgende waar veel beginnende zangers in terechtkomen. Zij zetten zoveel druk op zichzelf, omdat ze geloven dat een optreden perfect moet zijn. Dat is niet altijd waar. Veel beginnende zangers zijn daarom heel bang om zichzelf te laten zien, om zichzelf te laten horen en, daaruit vloeit, om zichzelf te gaan promoten op verschillende locaties om daar te kunnen zingen.

Nu, eens dat we ons bewust zijn van die denkfouten die soms gemaakt worden door beginnende zangers, kunnen we daar iets aan gaan veranderen. En dat is waar we stilletjes aan in de wereld van de getrainde zangers terechtkomen. Dat is waar ik jou wil krijgen: in de wereld van de getrainde zanger.

De mindset van een getrainde zanger

Getrainde zangers weten dat het niet gaat om het perfecte plaatje. Het gaat om het starten, ook al voel je je er nog niet klaar voor. Want als jij start voordat je je er klaar voor voelt, ga je leren en groeit je zelfvertrouwen. Zo is de bal aan het rollen en zijn we vertrokken.

Dus het gaat niet wachten tot het perfect is. Nee, nee, nee. Dat is de mentaliteit van de beginnende zanger. De getrainde zanger zegt: ik ga ervoor, ook al voel ik me nog niet helemaal klaar. Getrainde zangers weten ook dat een optreden, of wat ik het graag noem, jouw muzikaal verhaal delen, niet om jou draait. Dat is soms moeilijk om te horen.

Als jij degene bent die gaat zingen, draait het niet om jou. Het draait om de luisteraar. Met onze zang hebben wij een kracht die niet normaal is. Wij kunnen een cadeautje geven aan onze luisteraars. En daar gaat het om. Dus het draait niet om het perfecte plaatje, want dan draait het om ons. Nee, het draait om onze intentie en ons cadeautje dat we geven aan onze luisteraar. Daar draait het om.

Actie ondernemen

Als we daarop focussen, verandert alles, inclusief de stress die soms naar boven komt als we gaan performen. Maar dat is een aflevering op zichzelf. Getrainde zangers gaan ook actie ondernemen. Beginnende zangers blijven in hun onzekerheden zitten. Getrainde zangers, ook al zijn ze onzeker, gaan wel actie nemen. Ze gaan zichzelf promoten, ze gaan connecties leggen. En dat is waar we nu stil bij stil staan naar de drie manieren kunnen gaan.

Stap nul: Weet wat je wilt

Voor de laatste deel, die drie manieren, moeten we stap nul gaan bekijken: de funderingen. En dat is om te weten wat je wilt. Wat wil je? Wat is jouw visie? Sommige zangers willen in grote concertzalen gaan optreden. Geweldig! Andere zangers willen in een lokaal café gaan optreden. Even geweldig! Nog andere zangers willen gewoon op straat in het hartje van een bruisende stad gaan optreden. Even geweldig!

Er is niks beter, slechter, juist of fouter. Dat doet er niet toe. Enkel wat jij wilt en die visie duidelijk hebben, dat is de basis. Als we dat niet hebben, dan kunnen we eigenlijk niet verder gaan. Dus, wat wil je? Dat is een vraag die ik alle zangers waar ik mee samenwerk vraag. Wat wil je? Wat is jouw ideale visie? Niet wat is realistisch. Dat vraag ik niet. Ik vraag je wel: wat wil je?

Manier 1: Maak connecties

Nu we weten wat we willen, hoe kunnen we daar geraken? Manier nummer 1 is om connecties te maken. Dat klinkt eigenlijk veel te logisch, maar daar wordt veel te weinig gedaan. Wil je in een lokaal café gaan zingen? Ga dan eens naar dat lokaal café. Wil je op een festival gaan zingen? Ga dan eens naar dat festival. Praat eens met de organisator van dat festival of met de cafébaas. Maak die connecties. En wie weet, één connectie kan ervoor zorgen dat er deuren geopend worden.

Want misschien is de organisator van het lokaal festivalletje ook de organisator van een ander lokaal festivalletje of van een concert in een bepaalde concertzaal. Zie je? Door die connecties te maken, gaan er deuren en mogelijkheden zich openen.

Manier 2: Werk met een boeker

Manier 2 klinkt ook logisch, maar wordt ook veel te weinig gedaan. En dat is om te werken met een boeker. Stap naar achter. Wat is een boeker? Een boeker is iemand die de performances zelf gaat boeken. Met andere woorden, je geeft de taak aan iemand anders. Je delegeert. En dat is voor sommige mensen heel fijn.

Wat daar vaak naar boven komt, vooral bij beginnende zangers, is: "Ik ben nog maar een amateurzanger. Ik sta nog maar hier. Dus wie ben ik om met een boeker te gaan samenwerken?" En ik snap dat volledig van waar dat komt.

Ik heb eens met iemand samengewerkt en die vertelde mij exact hetzelfde. Ja, maar wij zijn maar een amateurbandje. Wij zijn nog niet op het niveau waar we met een boeker kunnen gaan samenwerken.

Ik vroeg haar dan van: "Is er iemand in jouw omgeving die je kent, die het leuk vindt om connecties aan te gaan met mensen en sociaal te zijn?" En die persoon zei: "Ja, ja, we hebben eigenlijk iemand, die maakt geen deel uit van de band, maar die komt altijd mee. Soms tijdens de repetities is die daar, bij elk optreden is die daar, en die babbelt dan met iedereen die aanwezig is."

Ik zei: "Geweldig! Dat kan je een boeker worden." Die persoon heeft dan haar boeker gevonden in haar vriendenkring. De opdracht of de intentie van die persoon is om op nieuwe plekken connecties te maken zodat de band daar kan gaan performen. Dus dat kan voor jou ook gaan. Misschien is dat in jouw vriendenkring iemand. Misschien is dat jouw man of vrouw. Misschien is dat een van jouw kinderen. Misschien is dat zelfs iemand van de band. Misschien is de drummer supersociaal en vindt de drummer het geweldig om nieuwe locaties te gaan uitzoeken.

Manier 3: Laat jezelf zien

Nummer 3 is om jouw zang te gaan delen. Veel zangers zijn daar een beetje bang van. Maar hoe kan je verwachten dat iemand jou accepteert om ergens te gaan zingen zonder te weten hoe je het doet? Dus, jezelf laten zien is heel belangrijk. Of dat nu op sociale media is, of een eigen website in elkaar steken, of misschien heb je een demo-album opgenomen, misschien heb je een paar liedjes op Spotify of op YouTube. Wat het ook mag zijn, maar laat jezelf horen en zien.

Enkel zo kunnen mensen in contact komen met jou en wie weet boeken ze jou wel via die kanalen. Want jij gaat misschien wel op zoek naar optredens, wie weet zijn bepaalde organisatoren op zoek naar optredens en vinden ze jou op die manier. Dat is je visitekaartje. En als jij heel vaak wilt gaan performen, of met je band of alleen, is het belangrijk om zo'n visitekaartje te hebben.

Samenvatting van de drie manieren

  • Connecties maken.

  • Werk met een boeker.

  • Laat jezelf zien.

Blijf jezelf ontwikkelen

En je weet, als je jezelf laat zien, is het belangrijk dat we onszelf blijven ontwikkelen en blijven verbeteren als zanger. Hoe doen we dat? Zangtechniek. Eén woord: zangtechniek. Zangtechniek is de basis om jouw stem te gaan verbeteren. En ik nodig je van harte uit op een gratis workshop die ik binnenkort laat doorgaan: www.zanglesmetmaggie.be/zangtechniek 

Dus, jouw huiswerk is om je aan te melden voor die workshop. Ik link ernaar in de beschrijving hieronder. Want die workshop gaat jou de basis geven van wat je nodig hebt om dat in de praktijk te gaan zetten en te kunnen gaan optreden.

Tot de volgende keer!

Ik kijk ernaar uit om je daar te zien in die workshop. Zit je daar niet, dan hoop ik je hier terug te zien in de nieuwe aflevering van volgende week. Tot dan! Daag!

 

Wil je ook graag beter leren zingen? Start dan bij het verbeteren van je zangtechniek. Meld je aan voor deze unieke workshop die je de krachtigste zangtechniek leert om je passie voor het zingen vol zelfvertrouwen en zonder heesheid of spanningen te delen met de buitenwereld (en ja, het is gratis)! Meld je hier (gratis) aan: www.zanglesmetmaggie.be/zangtechniek 

Wil je lid worden van onze geweldige community? Meld je hier aan: https://www.facebook.com/groups/2558160180899785/

Meer van dit? https://zanglesmetmaggie.be