fbpx

Wat is de beste microfoon voor zangers?

Ben je aan het denken om te investeren in een micro om te zingen en weet je niet welke je moet kiezen? Wat is de beste microfoon voor zangers? Hier zijn een aantal micro’s die ik zou aanraden!

Wil je ook graag beter leren zingen? Dan daag ik je uit om mee te doen aan de Zo Zing Je Zuiver Challenge! In 5 dagen leer je zingen zonder spanning, valse noten of onzekerheden. Het leukste? Het is helemaal gratis! Meld je hier aan 👇🏻

De verschillende soorten microfoons

Als eerst is het belangrijk om te kijken welke soort micro je aan wilt schaffen, er zijn namelijk 2 soorten. Je hebt de dynamische microfoon en de condenser microfoon. Technisch zitten deze twee heel anders in elkaar.  

De condenser micro is veel gevoeliger en pikt veel meer op. Deze is perfect om in een studio te gebruiken. De dynamische micro’s zie je vaak live zangers gebruiken, deze kunnen wel tegen een stootje. Ook kunnen deze tegen vocht, waardoor je er veel dichter bij kunt gaan zingen. 

In het algemeen kun je aannemen dat een condenser microfoon voor studio gebruik is, om dingen op te nemen en een dynamische microfoon gemaakt is om live te gaan zingen. Hier een paar voorbeelden om het duidelijker te maken 👇🏻

Dit is een voorbeeld van een condensermicrofoon
Dit is een voorbeeld van een dynamische microfoon

Als zanger de juiste micro kiezen

Ik gebruik als dynamische microfoon, de shure Beta 58. De bekendste microfoon voor zangers is de shure SM57. Ik gebruik liever de 58 beta, omdat ik vind dat mijn stem daar helderder in klinkt.   

Het is een dynamische microfoon die heel universeel is. Ik gebruik deze ook in mijn zanglessen en bijna alle zangers klinken hier heel mooi in. 

Shure Beta 58A

Als condenser microfoon gebruik ik de Perception 120, een AKG product en dat is een geweldig merk. 

Ik vind het vooral tof, omdat het een multifunctionele microfoon is. Ik neem er mijn stem mee op, maar ook bijvoorbeeld als een leerling gitaar wilt spelen en daarop wilt zingen. Ook voor drums is hij handig, hoewel het geen echte drum micro is, alleen daarvoor zou ik hem niet aanraden, maar je kunt hem voor meerdere zaken gebruiken. 

Perception 120

Voor deze microfoon heb je dus een pop filter nodig. Dit om ervoor te zorgen dat de ‘P’ en ‘K’ klanken niet te veel laat ploffen. Een popfilter ziet er zo uit 👇🏻

Extra materiaal

Bovenstaande microfoon zijn, volgens mij, de beste voor zangers.

Wat je niet moet vergeten wanneer je dingen wilt gaan opnemen is dat je verschillende zaken nodig hebt. Namelijk een audio interface. Ik gebruik de Scarlett 2i2, dit is eigenlijk al een wat oudere versie, je hebt tegenwoordig al weer nieuwere versies, maar dit plug je in je computer waar je dan op een DAW-station (bijv. Garageband, Logic, Odacity: programma’s waar je muziek op kan nemen)  aan de slag kan.

Focusrite Scarlett 2i2
Voorbeeld van een DAW station (Logic Pro x)

Het is dus nogal technisch als je met zo’n micro wilt gaat opnemen, maar zeker doenbaar als je er een beetje research naar doet.

De makkelijkste manier om je vocals op te nemen

Als je het wat makkelijker wilt, bestaan er ook USB microfoons. Bij mij zie je een kabel die naar de audio interface gaat (een xlr kabel), maar bij een usb micro gaat deze kabel rechtstreeks naar je computer. 

Verder heb ik goed commentaar gekregen op de blue yeti mic. Ik heb hem zelf nog niet gebruikt, dus ik kan mijn eigen mening niet delen, maar ik weet wel dat hij een hele goede reputatie heeft. 

Blue Yeti Mic

Dan nog een laatste optie, en dat is eerder voor als je op je gsm wilt opnemen, is de Rode VideoMic Go geschikt. Deze hecht zich aan je gsm waardoor de opname gelijk op je gsm komt.

Rode VideoMic Go

Een andere die ik je nog kan aanraden is de Blue Raspberry. Het verschil is dat deze niet aan je gsm hecht, die moet je op een klein statiefje ernaast zetten. Ook deze heb ik zelf nog niet getest maar wel veel positieve reviews online gevonden.

Blue Raspberry

Dat zijn zo de beste microfoon voor zangers die ik je kan aanraden, afhankelijk van wat jouw doel is met je stem. Wil je jezelf opnemen, wil je live zingen, op je gsm… allemaal mogelijkheden! 

Kom je graag meer te weten over microtechniek? Klik dan hier!

Veel succes met je zoektocht naar de perfecte microfoon en laat zeker in de comments even weten als je zelf nog dingen aan te raden hebt!  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *